Categories Inspiracija

Američki san Ive Ugričić

Lagano umire onaj koji ne menja svoj život onda kad nije zadovoljan svojim poslom ili svojom ljubavi, onaj koji ne želi da se odrekne svoje sigurnosti radi nesigurnosti, i koji ne ide za svojim snovima – reči su Pabla Nerude koje su flautistkinju Ivu Ugrčić vodile kroz sve njene avanture od života u Srbiji i Francuskoj, do preseljenja u Ameriku, gde je doživela neverovatan uspeh.

Sa Ivom nas je upoznala Dragana Kožan

Foto: Privatna arziva

“Svaki put kad sam pravila velike korake bila sam i uplašena i uzbuđena, ali moja želja da nađem svoje mesto pod suncem nije prestala da bude izvor pokretačke energije. Oduvek sam znala šta želim i tako sam, naoružana idejama, 2014. ostavila svoje najdraže u Srbiji i zakoračila u nepoznato. Za samo dve godine, videla sam i naučila neprocenjive stvari, koje polako krče stazu ka mom novom životu”

Kao dobitnica prestižne stipendije američke fondacije Paul Collins, u vidu plaćene školarine i životnih troškova za tri godine doktorata, Iva je otišla u Medison (Viskonsin) s namerom da stekne najviši stepen obrazovanja, upozna kulturu i usavrši jezik. Nije, međutim, mogla da predvidi da će tamo biti prihvaćena bolje nego u Srbiji, da će stvoriti neraskidiv krug prijatelja, te da će pronaći životnog partnera. Prvo u nizu ovogodišnjih priznanja uručeno joj je u januaru, nakon jednog od njenih koncerata.

“Svaki moj nastup pratila je Plezent Rouland, ljubiteljka umetnosti i veliki filantrop, koja je poželela da me nagradi. Poklonila mi je 14-karatnu zlatnu flautu! Taj božanstveni gest kao da je otvorio vrata svim ostalim divnim stvarima, koje su obeležile prethodne mesece” – kaže Iva. Uskoro je dobila status disertatora, odobrena joj je doktorska teza i, kao šlag na torti, stigla je i nagrada James R. Smith – za veliki doprinos i liderstvo u simfonijskom orkestru UW Madison.

Kao stipendista, celo prošlo leto provela je na međunarodnom festivalu u Mejnu, a trenutno se priprema za snimanje drugog solo albuma, piše doktorat, svira u nekoliko orkestara i nastupa kao gostujući umetnik s kvintetom Wingra. Uz to, otvorila je privatni studio flaute i osnovala ansambl moderne muzike Saund Out Loud. U pauzi između brojnih nastupa, joge i meditacije, Iva je prošle godine stigla i da se veri. Proslava venčanja održaće se ove godine na čak četiri lokacije, na dva kontinenta.

Pročitajte i… Za baku Lepu Youtube je eliksir mladosti 

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA