Big Blue: Turska je i ovog leta oaza lepote i zdravlja!

by | 17 juna, 2016

Turskim hotelijerima se vraća osmeh na lice. Uprkos turbulentoj političkoj situaciji na globalnom nivou, buking za letovanja u obe turske regije je u permanentnom rastu, tvrdi Dušan Anastasov, operativni menadžer turističke agencije Big Blue, lidera među srpskim tur-operaterima kada je u pitanju ova letnja destinacija.

Razgovarala: Aleksandra Gavrilović

Dušan Anastasov, koji je se upravo ovih dana vratio iz Turske, naglašava da će Nemci, Britanci i turisti iz zemalja Skandinavije biti ovog leta najbrojniji konzumenti bogate ponude hotelijera i hotelskih lanaca ove zemlje. Zanimljiv je, takođe, i podatak da ne zaostaju, bar kad su u pitanju rezervacije, ni ljubitelji dobrog odmora iz Kazahstana, Irana, Poljske, Češke, Belorusije, Ukrajine, Rumunije… I, naravno, Srbije.

Foto: Promo

Foto: Promo

U kakvoj ponudi mogu da uživaju turisti koji odluče da letuju u nekom od turskih odmarališta i kome su ona namenjena?
Treba pre svega znati da Turska trenutno spada u red turistički najrazvijenih zemalja sveta. Malo je, zapravo, zemalja na planeti koje imaju tako dobro osmišljen ponudu i smeštajne kapacitete za vrhunski odmor bilo da je reč o pojedincima, parovima, porodicama, avanturistima ili turistima čija je radnoznalost nemerljiva. Bogata prošlost i civilzacijske tekovine, nadgrađene atraktivnim prirodnim lepotama, jedna su dimenzija odmora u nekom od turskih letovališta, a vrhunski hoteli i kompleksi sa fascinantnim wellnes i spa centrima, kao i grandioznim akva-parkovima, neka opet sasvim druga kroz koju se „hrani“ hedonistička nota svakog karaktera. Kad se svemu doda i priča o lepoti i atraktivnostima turističkih gradova, odnosno ljubaznost i profesionalnost osoblja, moderne saobraćajnice i nadasve dobro organizovane morske i vazdušne luke, onda se dolazi i do odgovora na pitanje zašto je ova rivijera iz godine u godinu sve posećenija. Ako posle svega mislite da u ovom prostoru ima mesta samo za bogate, grešite. Turci su svoju turističku ponudu osmislili tako da u njihovim letovalištima podjednako mogu da uživaju i oni sa najdubljim džepom, ali i turisti koji tamo pristižu plaćajući letovanje na rate.

Foto: Promo

Foto: Promo

Koja mesta biste preporučili nekom ko prvi put letuje u Turskoj a koja onome ko je već posetio ovu orijetalnu zemlju i zbog čega?
Lično, preferiram lepotu Antalijske regije i ono što kroz turističku ponudu gostu daruje lepota same dvomilionske Antalije, odnosno Kemer ili Belek. Blizina modernog aerodroma i brz transfer do hotela, uz mogućnost da do svakog rizorta stignete i individualno, maksimalno dobro koncipirana ponuda gotovo svakog hotela bez obzira na njegovu kategorizaciju, mogućnost dobre zabave pa i šopinga, može biti objašnjenje i zašto o ovom delu svakog leta boravi po nekoliko miliona turista. Egejska regija je nešto mirnija, ali je jednako atraktivna. Naša agencija, u zavisnosti od senzibiliteta putnika, zna i te kako dobro da onom ko prvi put kreće put Turske, da preporuči ono pravo ili ono najbolje. A onaj ko jednom sve doživi, dilemu o tome gde drugi, treći ili sedmi put da letuje u Turskoj neće imati. Pravi putokaz dobija i sam prilikom prvog boravka.

Foto: Promo

Foto: Promo

Aktuelne dnevno-političke informacije do kojih dolazimo putem medija nameću pitanje bezbednosti putovanja u Tursku. Da li turisti imaju razloga za zabrinutost?
Imaju. ali samo onoliko koliko je zabrinutost prisutna kada putuju bilo gde drugo. Nije zgoreg naglasiti da je rivijera Turske, u svakom smislu, nestvarno zainteresovana da i ove godine ugosti što više turista. Početak sezone nije bio tako blistav kao što je to bio slučaj nekih prethodnih, ali samo i jedino zato što je drastično smanjen broj gostiju iz Rusije. Međutim, oni i dalje pristižu jer redovna linija Moskva-Antalija i dalje funkcioniše. U bilo kom gradu ili letovalištu, bar u proteklih mesec dana, nije se nikom, bez obzira odakle je stigao, dogodila nijedna jedina neprijantost. Turci su na ulici, u prodavnicama, tržnim centrima, ili bilo gde da se nađete, maksimalno ljubazni, gostoprimljivi. Uostalom, u ovo se uverile i poveća grupa srpskih novinara koji su pre 15-ak dana u organizaciji Big Blua boravili u Antaliji i okolini.

Foto: Promo

Foto: Promo

Kakvim sadržajima mogu da se raduju mladi parovi, porodice sa manjom ili starijom decom, veće grupe prijatelja? Nudi li Turska za svakog od njih ponešto?
Apsolutno da. Pitanje je zapravo i odgovor šta je to što turističku ponudu Turske čini različitom u odnosu na ostale. Mladi parovi u istom danu mogu biti u svom svetu, ali i svetu dobro raspoloženih turista jednako na plaži, restoranu, sportskom terenu, večernjoj zabavi ili diskoteci… Roditelji su u Turskoj možda i najbezbrižniji. U zavisnosti od koncepta za najmlađe goste su u svakom hotelu obezbeđeni i kreveti u sobama i odgovrajuće stolice u restoranima, u mnogim hotelima postoji i dečji meni, vrhunske igraonice sa animatorima, dečiji bazeni i akva-parkovi kao iz mašte. Bitno je naglasiti i da je zdravstvena zaštita na izuzetno visokom nivou, da svaki hotel ima svoju ambulantu i lekarsko osoblje… I još nešto. Menadžement svakog hotela je gostu na usluzi i bukvalno 24 sata uz spremnost da svakoj želji izađe u susret. Znam mnoge koji su se na povratku sa letovanja hvalili da su se tih nekoliko dana „begovski proveli“.

Foto: Promo

Foto: Promo

Na kraju, navedite bar tri razloga zašto je baš Turska prava destinacija koju treba odabrati za ovogodišnje letovanje?
Postoji hiljadu i jedan razlog! Do Turske se čarterima iz srpske prestonice brzo stiže, zatim u Turskoj vas čekaju hoteli s gotovo nepristojno dobrom ponudom, vrhunskim sadržajima i u svemu maksimalnim doživljajem, čeka vas i obilje sunca i čisto more kao i ono prokleto zadovoljstvo da 15-ak dana ni o čemu ne razmišljate osim kako da dan provedete u što većem uživanju. Još kad se tome doda da za sva ova zadovoljstva, ipak, plaćate mnogo manje nego što ona uistinu vrede, da vas na odmoru u Turskoj čekaju i lepota, i zdravlje, onda nema razloga da i ove godine letujete u zemlji čiji je turistička ponuda dobar primer za sve druge u svetu!

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.