Budite sretniji na POSLU

by | 17 septembra, 2009

Budući da na radnim mestima provodimo najveći deo dana, bilo bi dobro kada bi na poslu mogli da se osećamo srećno. Naravno, sreća najvećim delom zavisi od toga koliko volimo posao koji radimo. Ipak, postoje načini da dan na poslu učinimo ako ne sretnijim, onda barem podnošljivijim .

 

Budite sretniji na poslu1. Proverite u kakvom su vam stanju oči i naprežete li ih previše: stavite šaku kod čela kao da salutirate. Ako nakon tog poteza osećate trenutno olakšanje u očima, vaš radni prostor je previše svetao. Ugasite svetlo, smanjite osvetljenje na kompjuteru i, ako možete, zamračite prostor.

2. Insistirajte na kvalitetnoj i udobnoj radnoj stolici. Uzmite vremena koliko god treba kako biste namestili stolicu što udobnije.

 

3. Sedite uspravno. Takav položaj dobar je za krsta, ali omogućava i bolji protok energije kao i bolje raspoloženje.

 

4. Organizovanost na poslu je važna, stoga stavite na radni stl dodatke koji vam mogu pomoći da se bolje organizujete.

 

5. Nabavite slušalice tako da ne morate držati telefon u ruci dok razgovarate. To je vrlo ugodna i rasterećujuća stvar koja će vam olakšati radni dan. Možda izgleda malo glupo, ali je korisno.

 

6. Radno mesto nije prostor gde treba da držati slatkiše. Svakodnevno konzumiranje poslastica može dovesti do viška kilograma, a to ne želite.


7. Iskreno sebi priznajte kako provodite vreme na poslu.
Osećate se umorno, ali je li to zaista zbog toga što puno radite? Zapitajte se koliko vremena provodite surfajući internetom, razgovarajući telefonom i tražeći stvari koje ste negde zaturili. A zapitajte se i koliko vremena radite na poslovnim zadacima. Nemojte se umarati dodatnim i nepotrebnim stvarima.

 

8. Izađite napolje najmanje jednom dnevno i, ako je moguće, prošetajte. Dnevno svetlo i fizička aktivnost blagotvorno će delovati na vašu koncentraciju, raspoloženje i radni elan.


9. Čak i ako ne možete da izažete napolje, uzmitei 10-minutnu pauzu svakih sat vremena. Istraživanja pokazuju da čovek nakon tih deset minuta ponovno ima dobru koncentraciju.

 

10. Barem jednom nedeljno idite s nekim na ručak, ali ne na poslu, nego izvan zgrade u kojoj radite.


11. Lepo je znati mnogo toga, ali dopustite sebi da budete neznalica u nekim stvarima. To su one stvari o kojima ni ne treba baš ništa da znate.

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.