Čime sve možete da uklonite fleke od kafe?

by | 3 marta, 2015

Ukoliko vam se bar jednom u životu desilo da prospete kafu na pantalone ili nameštaj, znate koliko su fleke od ovog omiljenog napitka tvrdokorne i teške za uklanjanje.

Foto: Answers

Foto: Answers

Međutim, i za najtvrdokornije mrlje od kafe koje su ostale na šoljicama, odeći ili tepisima postoji rešenje. Umesto da kupujete skupe proizvode za uklanjanje fleka, pokušajte da to uradite sa ovih stvari koje sigurno imate u kući.

Vlažne maramice

Čim prospete kafu na tepih, očistite ga vlažnim maramicama. One će apsorbovati tečnost i fleke, pa će tako sprečiti dublje prodiranje u tkaninu.

Sirće

Sirće je odlično za skidanje fleka sa garderobe, uključujući one od crne kafe, soka i čajeva. Pre pranja odeće u veš mašini, natopite fleke sa malo sirćeta. Velike i tvrdokorne fleke zahtevaju veću količinu sirćeta. Ostavite ovaku natopljenu odeću preko noći da sirće odreaguje.

Prašak za pecivo

Mrlje od kafe koje su ostale na porcelanskom posuđu možete očistiti i pomoću praška za pecivo koji će pokupiti nečistoće i dati posuđu sjaj. Prašak za pecivo može da bude odličan saveznik u borbi protiv fleka od kafe i sa odeće, tepiha ili stolnjaka.

Pivo

Fleke od kafe na tepihu možete ukloniti uz malu pomoć piva. Potrebno je samo da utrljate pivo u površinu sa flekom i stavite neko vreme da deluje. Ako je mrlja velika, ponovite postupak nekoliko puta kako biste je potpuno uklonile. Kada fleka nestane, operite dobro taj deo tepiha sa mlakom vodom i malo deterdženta.

So

Ukoliko su vam na posuđu ostale mrlje od kafe, najlakše ćete ih se otarasiti ako na sunđer stavite malo soli i lagano istrljate površinu. Ako so ne bude pomogla, dodajte na sunđer i malo sirćeta pa pokušajte ponovo. Količina soli i sirćeta bi trebala da bude otprilike jednaka.

Kisela voda

Kisela voda je odlična za skidanje fleka od kafe. Sipajte je direktno na fleku i polako istrljajte površinu. Ponovite ovaj postupak dok fleka potpuno ne nestane.Najnovije na portalu Marie Claire

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.