Činjenice i mitovi o udaru groma

by | 15 avgusta, 2014

Prethodnih nedelja bili smo svedoci velike količine nevremena i grmljavine, neki su uspeli i da zabeleže munje fotoaparatom i kasnije podele na fejsbuku, a koliko u stvari znamo o ovoj prirodnoj pojavi?

Lightning over small town

Mit: Grom nikada ne udara na isto mesto dva puta.
Istina: Naravno da ovo nije tačno. Grom može da udari na isto mesto više puta, pogotovo ako je mesto na velikoj visini i oko njega nema ničega.

Mit: Ako nema kiše i oblaka, ne postoji opasnost od udara groma.
Istina: Većina ljudi pogrešno protumači na kojoj udaljenosti u stvari udara grom. Ako ga čujete i pomislite da je daleko, ne znači da opasnost ne postoji.

Mit: U automobilu ste zaštićeni zbog guma na točkovima.
Istina: Da, zaštićeni ste u automobilu, ali ne zbog guma, već zbog teškog metala automobila. Ako ste, na primer, na motoru ili biciklu tokom oluje, niste bezbedni.

Mit: Ako ste u kući, 100 posto ste zaštićeni.
Istina: Kuća ili zgrada jesu najbolja zaštita od grmljavine, ali treba znati nekoliko stvari. Ne bi trebalo da se tuširate, perete ruke ili posuđe dok napolju sevaju munje. Svi aparati uključeni u zid, mogu postati naelektrisani. Držite se podalje od vrata ili prozora.

Mit: Ako ste slučajno ostali napolju, a počinju munje, trebalo bi da legnete na zemlju.
Istina: Ako ne postoji način da se sakrijete negde unutra, ne postoji niša što možete da uradite kako biste bili potpuno sigurni. Kako onda umanjiti rizik od udara groma? Izbegavajte otvorene prostore i nemojte da ležete na zemlju. Kada grom udari o zemlju, naelektrisanost se širi i zadržava neko vreme, pa ste tako u većoj opasnosti ako legnete dole.

Autor: Life Content, M. G.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.