Da li su pare moje, tvoje ili naše?

by | 30 maja, 2009

lepota i zdravlje podela imovine novac stednja


Pitali smo javne ličnosti kako se odnose prema partnerovim i svojim prihodima: da li su pare “moje i tvoje” ili “naše”? Evo šta su otkrili…

 


lepota i zdravlje novac stednja eva rasEVA RAS, glumica

O novcu se najviše laže, u stilu: “Ne radim to za novac!” ili “Novac nije važan!”, ali sve se na ovom svetu “vrti” oko novca.
Smatram da je novac nedeljiv – ili je moj ili tvoj. “Našeg novca” nema, jer ako neko takne taj naš novac, odmah sledi ispitivanje – zašto, kako, ko ti je dozvolio da trošiš “naše”. Tako je to i u svakoj vezi i u svakom braku. Najbolje je da svako ima svoj novac.

 


lepota i zdravlje stednja novac ljubica arsicLJUBICA ARSIĆ, spisateljica

Smatram da su žene sve samostalnije, a nezavisnost, kada je o novcu reč, naročito pozdravljam. Sa novcem je isto tako teško kao i sa ostalim stvarima u braku, a pare su naročito osetljivo pitanje. Mislim da je osnivanje zajedničkog fonda za podmirivanje kućnih troškova sjajno rešenje u kojem, prema veličini primanja, učestvuju oba partnera. Isto važi i za sve ostale želje koje zavise od novca. Takođe, smatram da onaj ko više zarađuje, ima pravo i da troši više.

 


lepota i zdravlje novac stednja igor marojevicIGOR MAROJEVIĆ, pisac

Muškarac i žena trebalo bi da regulišu troškove u skladu sa time kako zamišljaju svoj međusobni partnerski odnos. Stav o zajedničkom kućnom budžetu i zadržavanju sopstvenog novca koji bi zadovoljavao lične zahteve i potrebe, treba da imaju oni partneri koji teže ravnopravnosti i oboje zarađuju. Partner koji veruje u neravnopravnost na svoju štetu, a takvih kod nas ima mnogo – naročito žena – najbolje je da smanji svoje apetite.

 

 

lepota i zdravlje novac stednjaGABRIELA VINKOVIĆ-MIRKOVIĆ, urednica JOY-a

Ako oba partnera imaju posao i podjednaka primanja – onda treba ravnopravno da učestvuju u troškovima. Međutim, ukoliko uslovi nisu “idealni”, onda bi nosilac troškova trebao da bude partner koji više zarađuje. Poželjno je da postoje tri budžeta. Zajednički koji pokriva sve kućne troškove, pojedinačni – kako ne bi došlo do situacije kada se može začuti rečenica: “Dobro, gde si potrošila 3.000 dinara?!” – i treći, zajednički fond za štednju. Mislim da bi tako oba partnera bila zadovoljna, zbog određene doze finansijske nezavisnoti.

 

 


lepota i zdravlje stednja nova aida alilovicAIDA ALILOVIĆ, novinar i PR

Ne bih rekla da smo gradili neki poseban odnos kada je novac u pitanju. Kao i sve drugo, i to je nekako išlo spontano. Mada novac i ja nikad nismo bili na “najboljim relacijama”, kratko ostajemo zajedno, ali u poslednje vreme pokušavam da ispravim to… Čini mi se da što manje o brinem o njemu, on se nekako “desi”… Apsolutno je primenljiva ona narodna “dogovor kuću gradi”, odnosno “ko u momentu ima dovoljno u novčaniku, taj ga i otvara”… Ali, nismo od onih koji nadoknađuju jedno drugom i revanširaju se, kao “sad ću ja a sutra ćeš ti”. Nisam takva ni u odnosu sa prijateljima, a još manje sa partnerom.

 

lepota i zdravlje stednja novacJELENA BLEČIĆ, slikarka

Svima želim partnera pored kog neće morati da budu opterećeni da li je novac “moj” ili “tvoj”. Ako je neko vaš životni, emotivni partner, to podrazumeva timsko “delovanje”. U zdravom partnerskom odnosu, biće poštovan svaki dinar bez obzira na to ko ga je zaradio i koliko je novca u pitanju. Mislim da su to stvari koje se podrazumevaju. Besmileno je svoditi račune. U našoj vezi oboje smo, po tom pitanju, neopterećeni i funkcionišemo kao i u svemu ostalom.

 

Tagovi: