Direktno iz Grosuplja: Miris domaćeg hleba

by | 4 jula, 2016

Tajne pekarskih majstora, savete za pripremu i čuvanje hleba, ali i priču o bogatom nasleđu ove nezaobilazne namirnice na trpezi, otkrili su nam domaćini pekare u Grosuplju, koja se nalazi u sastavu grupe Don Don, najveće pekarske industrije u Sloveniji.

Priredila: Brankica Treskavica

Most u Ljubljani; Foto: Instagram / @brankica.treskavica

Most u Ljubljani; Foto: Instagram / @brankica.treskavica

Prešernov hleb

U pekari Grosuplje iz istoimenog slovenačkog gradića svakodnevno se pravi više od četrdeset vrsta hleba, a zanimljivo je da su u Sloveniji veoma popularani “sezonski hlebovi”, koje u ovoj pekari pripremaju za Uskrs, Božić, Prešernov dan… Interesantno je i to da je poznati slovenački pisac France Prešern uvek u svojim džepovima imao smokve koje je delio deci, pa se na praznik u njegovu čast, koji se obeležava svakog 8. februara, pravi hleb koji sadrži ovo voće.

Beskvasni hleb mora biti tvrd? Čista zabluda!; Foto: Guliver/Thinkstock

Beskvasni hleb mora biti tvrd? Čista zabluda!; Foto: Guliver/Thinkstock

Dvobojni hleb

Tehnolozi pekare Grosuplje iznova tragaju za novim, zdravim vrstama hleba, koje će kupcima biti interesantne. Kao ilustraciju bogatstva ideja, pomenućemo da su, imajući u vidu činjenicu da je ujutru bolje jesti hleb s ugljenim hidratima a uveče s belančevinama, pokušali da naprave hleb čak iz dva dela – i to u dve boje!

Kad birate hleb, važno je da obratite pažnju miriše li na žitaricu od koje je brašno; Foto: Instagram / @brankica.treskavica

Kad birate hleb, važno je da obratite pažnju miriše li na žitaricu od koje je brašno; Foto: Instagram / @brankica.treskavica

Saveti iskusnih majstora

■ Hleb ne treba čuvati u PVC kesicama, već u onim pamučnim ili lanenim. Iako će na ovaj način izgubiti svežinu, sigurno se neće pokvariti. Ipak, ne treba ga držati u frižideru zbog nepovoljne temperature unutar njega.

■ Ako želimo da hleb duže zadrži svežinu, možemo mu tokom mešenja dodati malo krompira. Dobar rezultat se dobije kad se u kilogram brašna stavi 100-200 grama pirea od krompira.

■ Umeće je pogoditi da li je hleb narastao baš onoliko koliko treba. Pekari kažu da treba prstom napraviti rupicu u testu. Ukoliko je spremno za rernu, testo će se na tom mestu vratiti u prvobitni položaj. Ukoliko se rupica ne pravi – fermentacija nije završena, a proces je predugo trajao ako testo padne čim se napravi rupica.

Integralni hleb od spelte

Potrebno je: 250 g speltinog brašna, 250 ml vruće vode, 18 g kvasca, 25 g pirea od krompira, 10 g ulja, 1 g soli. Za predtesto: 50 g brašna, 50 ml vode i 5 g kvasca

Priprema: Speltino brašno prelijte vrućom vodom i ostavite da se ohladi. Potom dodajte kvasac, pire od krompira, ulje i so. Ovu masu spojte sa 125 g speltinog predtesta i 5,5 dl vode. Predtesto se dobije tako što se dan ranije zamesi 50 g brašna, 50 g vode i 5 g kvasca. Preko noći treba da ostane u frižideru. Testo potom sporo mutite mikserom dva minuta, pa šest minuta brzo. Idealno je da njegova temperatura bude između 24 i 26 stepeni C. Od testa oblikujte veknicu (po želji je možete posuti semenkama). Pokrijte je i stavite na toplo mesto, četrdesetak minuta. Pre pečenja na površini napravite dva reza nožem. Zajedno s veknom, u rernu zagrejanu na 200 stepeni C stavite i šolju vode. Posle pet minuta snizite temperaturu na 180 stepeni C i pecite 35-40 minuta.

Tagovi: