Dnevna soba je duša doma

by | 15 juna, 2009

U dnevnoj sobi sa ukućanima provodite najviše vremena. Ukoliko želite da uskladite svoj prostor sa pravilima feng šuija, ne smete zanemariti upravo ovu prostoriju. Pozitivna energija ne može dovoljno brzo da kruži u malim i pretrpanim prostorijama, pa one ne treba da budu skučene i zatrpane velikim i teškim nameštajem.

Ukoliko imate malu sobu ili je koristite za više namena, utisak prostranosti ostvarićete upotrebom ogledala koja vizuelno šire prostor. Naravno, treba voditi računa o tome da se u ogledalu ogleda neki prijatan prizor, nikako toalet, prozori, ulazna vrata u sobu, stepenište i dr.


Lepota i Zdravlje - feng shui - Dnevna soba

 

Raspored nameštaja
Najvažniji deo dnevne sobe je nameštaj. On treba da bude lagan i svetao, kako se ne bi stvarala sumorna i teška atmosfera koja guši prostor. Nameštaj treba da formira pravilan oblik, pravougaonik ili kvadrat, ili, što je najidelanije – osmougao, a to, opet, podstiče dobre međuljudske odnose i stvara sreću u porodici. Vodite računa o tome da sredina sobe ostane prazna. Izaberite nameštaj koji nema oštre ivice, posebno ne usmerene prema nekome ko sedi ispred, zato je najbolje kupovati komode i vitrine sa vratima. Police za knjige koje nemaju vrata predstavljaju konstantnu pretnju za ukućane i mogu ukazati na probleme u komunikaciji ili sa zdravljem.

Dizajn tepiha
Dizajn tepiha, zidova, nameštaja, i uopšte celokupna simbolika koja preovladava u ovom prostoru, igra važnu ulogu, jer svaka nepravilnost remeti dotok energije i zbog toga možete biti konfuzni i rasejani, ljuti, pa čak i agresivni.
Jednobojni tepisi idealni su za dnevnu sobu, držite se umerenih zemljanih tonova što simbolično predstavlja postojanost i ukorenjenost u domu. Plafoni su takođe veoma važni i treba da budu bele ili krem boje, i da na njihovom centru visi kristalni luster koji donosi skladnu i lepu, povoljnu energiju.

Motivi na slikama
Slike, odnosno motivi koje one prikazuju, takođe su važan detalj. Planinski predeo je idelan simbol ukoliko je držite na zidu iza sebe, nikako ispred, jer ona treba da vam pruži potporu iza leđa, a ne da vam donese teškoću. Slike cveća su odlične za dnevnu sobu, a naročito ako su na njima žute hrizanteme. Ovaj motiv je nekada bio obavezan u Kini, i imale su ga sve bogate porodice, da bi im doneo energiju prosperiteta i održao ugled.
Jedan od najlepših detalja koji možete imati u svojoj dnevnoj sobi je porodični portret, na kome svi izgledaju srećno i zadovoljno. Ono što treba da izbegavate su slike divljih životinja, oštre forme ili tužne slike na kojima su prizori mučeništva, usamljenosti ili tuge.

Cveće za zdravlje i sreću
“Povoljne” biljke su i magnolija, božur, šljivin cvet, orhideja i naravno bambus, koji je preporučljivo imati u kući jer simboliše sreću, zdravlje i dug život. Možete negovati i pravi bambus, ??najidealnija strana sveta je istok.
Svoju dnevnu sobu treba da podelite na sektore, nađete strane sveta i prema tome aktivirate svaki segment života, jer u dnevnoj sobi možete mnogo toga da uradite. Ukoliko se dnevna soba koristi za spavanje, u njoj nisu poželjni akvarijum, ogledala i biljke. Energiju tada možete aktivirati na neki drugi način, pomoću određenih simbola, kristala…

Mirisi i muzika
Miris bora, pomorandže, dašak jasmina ili ruže, učiniće da se osećate kao da ste zaplovili u neko novo carstvo koje nudi mnogo uzbuđenja i mogućnosti. Muzika mora, šum talasa, bilo koja relaksirajuća melodija učiniće da se uvek sa osmehom vraćate u svoj dom, a to donosi najviše pozitivne energije.

 

Lepota i Zdravlje - feng shui - Dnevna soba

 

AKVARIJUM ZA SREĆU I IZOBILJE
Ukoliko želite da aktivirate sreću vezanu za izobilje, prosperitet i novac, idealno rešenje je postavljanje akvarijuma sa zlatnim ribicama u ovu sobu. Najidealniji pravac su istok i sever. Akvarijum nikada ne postavljajte naspram ulaznih vrata, ispod nosećih greda, naspram toaleta ili iza mesta na kome sedite.

 

 

ŽABA DONOSI BOGATSTVO
Za postizanje povoljne energije, treba da u stanu imate figuru žabe bogatstva koja drži novčić u ustima. Ukoliko vam je dnevna soba okrenuta ka severu, ubacite figuru kornjače ili čak i pravu kornjaču, samo jednu, ona će vam doneti blag uspon kada je karijera u pitanju.

 

Tagovi: