Dnevna soba po feng shuiu

by | 1 maja, 2009

Dnevna soba je obično najveća prostorija u stanu, ali mnogi ljudi imaju običaj da je pretrpaju nameštajem i tako je pretvore u tešku i skučenu prostoriju u kojoj je onemogućen protok chi energije.

– Ako vam je dnevna soba mala, otvorite susedne prostorije prema njoj. Najpraktičnije je da od dnevne sobe i trepezarije napravite jednu prostoriju bez pregradnih zidova.


– Protok chi energije je lakše održavati kroz jednu veliku prostoriju nego kroz nekoliko malih. Da biste učinili da vaš dnevni boravak izgleda veći, na zidove postavite ogledala.

– Najvažniji delovi nameštaja u dnevnom boravku su garniture za sednje, i one otiču na ambijent cele prostorije. 

Svijetla, sunčana soba pomoći će vam da učinite da prostor u kojem živite bude pozitivan. Sunce napaja chi energiju i podstiče njeno strujanje. Takođe, da bi se chi energija slobodno kretala, odreknite se velikih komada nameštaja i ne preterujte sa teškim tkaninama i presvlakama.

Lepota i zdravlje - Dnevna soba po feng shuiu

– Imajte na umu da tehnički uređaji negativno utiču na chi energiju, pa zbog toga TV postavite što dalje od mesta za sedenje. Blizu televizora, DVD-a, muzičkog uređaja obavezno postavite neku biljku okruglih listova jer će ona smanjiti njihov negativan uticaj.– Da biste od svog dnevnog boravka napravili mesto na kome ćete se lepo opustiti, prilikom odabira nameštaja vodite računa da ono bude zaobljeno, dakle bez oštrih ivica. Garnituru za sedenje obavezno postavite uz zid.

Goli drveni pod podupire enrgiju drva i općenito održava skladan protok chi energije u sobi. Vunena prostirka pruža udobnost i smanjuje opasnost od zastoja koju predstavlja sag koji se pruža do zidova.

– Imate li uglova koji strše (bilo da se radi o zidovima ili namještaju), oni bi mogli prouzročiti chi koji reže, pa ih treba zakloniti visokim, grmolikim biljkama ili ih prekriti tkaninom.– Što se slika tiče, vedre teme, poput blistavog izlaska sunca, imaju pozitivan psihološki učinak.– Središte sobe, kao i kod svih prostorija, trebalo bi biti relativno prazno.

Tagovi: