Feng shui biljke za dom

by | 29 aprila, 2009
Prema feng shuiu postoje sobne biljke koje će u vaš životni prostor uneti više kvaliteta nego neke druge. Feng shui preferira biljke okruglastih oblika, jer se životna energija kreće u ciklusima, tj. krugovima, pa će vas takvo bilje najbolje podupreti svojom energijom.

Za početak je najvažnije sve neprirodno izbaciti iz svog doma. To se pre svega odnosi na plastično ili sušeno cveće. Takve stvari šire negativnu energiju i što ih više imate u svome domu više negativne energije upijate, pa i sami postajete negativni.

U vazi držite samo sveže (ubrano) cveće i držite ga na sredini prostorije. Ono će upiti mirise i toksine. Svakodnevno mu menjajte vodu i podrezujte uvelo lišće. Jedini izuzetak iz ovog pravila je mirisna lavanda jer simbolizuje mir i opuštenost. Jedino ona može da se koristi i sušena.

Prema feng shuiu pozitivnu energiju u vašem domu širiće sve biljke mesnatih listova. Tu spadaju aglaoneme, krotoni, eheverije, difenbahije, jaglaci, ljubičice itd. Deblji listovi su „okrugliji“ i donose više sreće.

Iako bambus nije tipična ukrasna biljka za naše područje, odličan je izbor za vašu kuhinju ili kupatilo jer mu je za rast potrebno mnogo vlage. Za sađenje može poslužiti sitni kamen ili zemlja koje uvek morate održavati vlažnim.

Palme su nešto veće biljke i prikladne su za velike prostorije ili hodnike. Palme ne vole suv vazduh, ali ni vlagu, i njih treba umereno da zalivate.


Puzavica
nije zaobljenih listova, ali zbog svoje gipkosti ublažava oštre linije kućnog nameštaja, polica, prozora i sl. Ako se dobro neguje vrlo brzo će narasti.
Umesto puzavica možete da upotrebite i viseće korpe u koje možete da stavite biljke ovalnih listova, najbolje u uglove prostorije, kako biste ih na taj način zaoblili.
Najlošiji izbor su kaktusi. Postoji mišljenje da ljudi koji su „naglog“ karaktera vole da budu okruženi kaktusima ili drugim bodljikavim biljem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.