Higijena: Kritične tačke u kuhinji na koje morate obratiti pažnju

by | maj 26, 2014

Svakodnevno čišćenje malo kome predstavlja istinsko zadovoljstvo, ali mnoga istraživanja su do sada potvrdila da moramo biti disciplinovani ako želimo da izbegnemo pojavu opasnih bakterija.

kuhinja

Ljudi misle da je kupatilo najprljavija prostorija u stanu, ali se varaju. Na prvom mestu je kuhinja„, otkrila je Šeril Luptovski za Huffington Post, te nabrojala nekoliko kritičnih mesta kojima bi trebalo da posvetimo više pažnje i češće ih čistimo.

1. Krpe i sunđeri za pranje

Čak 75 odsto kuhinjskih krpa i sunđera za čišćenje ima opasne bakterije poput salmonele i ešerihije koli. Osim što ih redovno morate menjati, možete ih očistiti u mikrotalasnoj pećnici. Stavite na najjaču temperaturu i pustite da se kuvaju oko pola minuta.

2. Sudopera

Možda mislite da je to najčistije mesto u kuhinji budući da se u sudoperi uvek nešto pere, neka istraživanja pokazuju da je gotovo pola ispitanika imalo neke od koliformnih bakterija. Zbog toga bi sudoperu trebalo čistiti posebno, nakon što završite s kuvanjem i pranjem.

3. Pregrade za povrće u frižideru

Na tamnim i vlažnim mestima bakterije se razvijaju brže i lakše pa je bitno da pravilno rasporedite hranu u frižideru. Povrće bi trebalo da stoji u zasebnim kesicama, a ne samo da bude nabacano jer se zbog vlage mogu razviti plesan, gljivice ili salmonela. Meso takođe treba da bude umotano kako tečnost ne bi kapala na druge namirnice. Pri čišćenju frižidera obavezno izvadite sve pregrade i police, te ih operite u toploj vodi sapunicom. Dobro ih osušite pre vraćanja.

4. Daske za sečenje

Istraživanje je takođe pokazalo da čak 18 odsto daski za sečenje ima koliformne bakterije zbog lošijeg pranja. Bitno je da ih operete svaki put nakon korišćenja i to u toploj vodi sredstvom za čišćenje. Takođe je dobro da imate odvojene daske za povrće, hleb ili meso, kako biste izbegli kontaminaciju.

5. Kuhinjski aparati

Ako ih ne rastavite do kraja i pravilno čistite, rizikujete pojavu salomonele, ešerihije koli, buđi i gljivica. Nakon svake upotrebe bilo kog kuhinjskog pomagala, trebalo bi ga do kraja rastaviti i detaljno oprati u toploj vodi deterdžentom. Ne sastavljajte ga dok svi delovi ne budu potpuno suvi da ne bi ostalo vlage.

6. Radne površine

Na njima se često može naći bakterija ešerihija koli, posebno ako radne površine čistite neopranim krpama i sunđerima. Pametniji izbor su dezinfekciona sredstva, posle kojih radnu površinu treba prebrisati papirnim ubrusima.

7. Otvarač konzervi

Nije ga dovoljno samo isprati jer se iz malih ostataka hrane može razviti buđ, gljivice ili opasna ešerihija. Otvarač morate temeljno oprati pod vrućom vodom i u sapunici, a zatim pustiti vodu da teče i sve ispere.

8. Kutije s poklopcima

Ako ih ne operete detaljno, u poklopcima kutija mogu se nakupiti sitni ostaci hrane te na kraju uzrokovati salmonelu, plesan i gljivice. Takođe će se svaka nova hrana koju ostavite u kutiju pre pokvariti. Rešenje se, kao i s ostalim priborom, krije u detaljnom pranju i sušenju pre korišćenja.

Izvor: Huffington Post

Tagovi: