Categories Inspiracija

Iskustvo iz prve ruke: Šta kad kofer nestane?

Na onlajn stranicama bloga “Utisci sa putovanja” (www.utiscisaputovanja.com), autorke Ane Asanović, odakle smo prepisali neke korisne savete za sve travel avanturiste.

Foto: Guliver/Getty images
Foto: Guliver/Getty images

– Ovo se može desiti posebno pri konekcionim letovima kad je potrebno da vam prebace kofer iz jednog aviona u drugi. Posle mog iskustva, kad sam punih 12 dana na moru bila bez kofera i morala da kupim kompletnu garderobu za leto, dobro sam naučila šta treba da preduzmem u ovakvim situacijama.

Fotografišite svoj kofer i čuvajte tu fotografiju u telefonu! Kada vam ne stigne kofer, na aerodromu odmah prijavite njegov nestanak. Obično je na tim šalterima gužva velika, a službenici možda ne znaju dobro engleski ili vi ne znate dobro njihov jezik, pa kad vas pitaju da opišete kofer vi samo pokažite fotografiju iz telefona i to je to!
Čuvajte izveštaj koji su vam dali nakon prijave nestanka kofera – PIR (Property Irregularity Report). Odmah na licu mesta proverite da li su dobro uneli vaše podatke i adresu, jer ako tu nastane zbrka, nećete više videti svoj prtljag. Na njemu će biti navedena i šifra pomoću koje možete onlajn pratiti svoj kofer.

Foto: Guliver/Getty images
Foto: Guliver/Getty images

Pogledajte i… Iskustvo iz prve ruke: Prednosti i mane boravka u hostelima

Pre puta se informišite koja su vaša prava u ovakvim slučajevima! Iako sam na aerodromu saznala da treba da čuvam račune od garderobe, te da će nam nadoknaditi štetu, to nije baš tako! Račune sam sačuvala, skenirala i slala prema njihovim uputstvima, ali je problem što oni NEĆE nadoknaditi sve što je na računima (avio-kompanije uglavnom same procenjuju šta vam je na putu bilo potrebno). Posle velikog broja mejlova, ponudili su mi samo određeni iznos.

Foto: Guliver/Getty images
Foto: Guliver/Getty images

Pogledajte i… Iskustvo iz prve ruke: Koje su prednosti samostalnog putovanja

Čuvajte boarding pass i luggage ID (nalepnicu sa šifrom kofera) i to skenirajte kad budete slali reklamaciju.
Napišite svoje ime, prezime, adresu i broj telefona na koferu. Kupite jedan od onih dodataka što se kači za ručku kofera (luggage tag) – nije dobro rešenje da koristite one s aerodroma zato što se lako pokidaju.
I, naravno, spakujte nekoliko osnovnih stvari u ručni prtljag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA