Kako biti srećan na poslu: Postavite sebi samo nekoliko pitanja

by | 12 februara, 2016

Zaglavljeni na svom radnom mestu, nesrećni i nezadovoljni, maštate o poslu iz snova ili velikom poslovnom transferu na visoko mesto, u najvećoj kompaniji za veliku platu. Postavite sebi nekoliko pitanja i stvari će krenuti na bolje.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Po statistikama, veliki broj zaposlenih se oseća zarobljeno, zaglavljeno u kolotečini i samim tim nesrećno. Frustrirani su jer sada u svom životu ne mogu da naprave velike promene za koje misle da su siguran put do sreće i ispunjenog dana. Ima li rešenja?

Nađite način da trenutnu poslovnu situaciju poboljšate. Stanje je sada takvo (kakvo je, takvo je) i iz ove se kože ne može. Ono što SADA možete da uradite je da trenutne okolnosti, poslovne uslove, odnose sa kolegama i posao kao takav poboljšate i unapredite, a samim tim bićete srećniji.

Pročitajte i… Ove navike vas verovatno usporavaju i čine manje efikasnim

Niko vam ne garantuje, pa ni vi sami, da će vam promena posla doneti širi osmeh, veće zadovoljstvo i ispunjenost i sreću. Možda biste se i na novom poslu vrlo brzo osetili zaglavljeni u kalup i nesrećni. Ono što bi vam poslovni psiholozi savetovali je da promenite način razmišljanja i perspektivu. Psiholog Tal Ben-Šahar tvrdi da su predrasude prema aktuelnom poslu i „uske misli“ da radimo besmislen posao učinile da ne vidimo istinu da je sreća svuda oko nas. U profesijama za koje mislite da nisu besmislene (lekari, ministri, profesori…) ima ljudi koji razmišljaju baš kao i vi i isto se osećaju. Dakle, nije do posla i profesije, već do onoga ko radi.

Šta može da vam pomogne da pronađete smisao i sreću u svom poslu pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ben-Šahar je mnogima pomogao da pronađu smisao i sreću u svom poslu savetom da neko vreme analiziraju tri aspekta svog posla – svrha, zadovoljstvo i snaga. Pitajte sebe:

1. Šta mi daje svrhu? Gde je svrha onoga što radim?
2. Šta mi daje zadovoljstvo? U čemu uživam?
3. Gde je moja snaga? U čemu sam dobar?

Pročitajte i… 5 kontraintuitivnih načina da uspete u poslu

Ben-Šahar savetuje da nad ovim pitanjima ostanete nekoliko dana i da upisujete odgovore za svaku grupu. Videćete da ćete ukrštanjem i kombinacijom odgovora dobiti šansu da drugačije vrednujete svoj aktuelni posao ili ćete čak dobiti ideju za novu karijeru. Otvoriće vam se nove strategije koje ćete moći lako da primenite. Recimo…

1. Završavate zadatke na vreme, rešavate probleme, pomažete drugima i vodite grupe – to je vaša svrha, značaj, veština.
2. Volite da igrate tenis, da gledate filmske klasike i da se vikendima uz roštilj igrate sa decom.
3. Zapisali ste da je vaša najveća snaga kreativnost, strateško razmišljanje, komunikacija i organizacija.

Šta može da bude rešenje pogledajte na sledećoj strani…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ako ste menadžer, napravite roštilj sa vašim timom i organizujte brainstorming. Ako vaš posao podrazumeva PR ili prodaju, pozovite važne klijente na tenis. Razmislite kako možete da pomognete nekoj od neprofitabilnih organizacija koje brinu o dečjem zdravlju. Razmislite o načinu da mlađem stafu pomognete da se bolje organizuju.

Pročitajte i… 5 saveta kako da povećate produktivnost na radnom mestu

Još jedan poslovni savetnik Šon Ehor uspeo je da pronađe jednostavan način da vaš posao dobije smisao i da budete srećni i zadovoljni. Svakog dana, i to 21 dan, zapišite sve što mislite da je imalo smisla, što je bilo vredno i upečatljivo u danu koji je prošao. Ne mora to da bude ništa veliko i krucijalno. Recimo, vreme koje ste proveli čitajući detetu priču za laku noć, pet minuta koje ste proveli slušajući kolegu koji vam se poveravao, ili dobar film koji ste gledali.

Kada završite sa beleškama za 21 dan, pogledajte da li postoji nešto zajedničko za svaki dan. Videćete jasno, na papiru, šta je to što u životu vrednujete, gde vidite smisao. Ako to nije u okviru posla, možete li to da spojite sa poslom? Na primer, sa papira zaključujete da vam mnogo znači druženje, pa probajte da ovu socijalnu crtu povežete sa kolegama sa kojima radite. Pozovite ih na kafu ili ručak.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.