Kako da naučite da volite nešto što mrzite da radite?

by | 22 marta, 2016

Ako nešto ne volite da radite verovatno koristite veliku snagu volje da to savladate. Ipak, studije pokazuju da trošenjem energije snage volje veoma smanjujemo svoje rezultate.

To pokazuje primer sa studentima i kolačićem, koji je objavila Quora. Podeljene su sve grupe studenata koji su rešavali test. Jedni su mogli u svakom trenutku da jedu kolačiće, drugi su smeli da ih uzmu tek nakon što završe test. Grupa koja je morala da čeka je uradila test znatno gore.

Poenta je da ukoliko gledate na nešto kao na izazov ili frustraciju, svakako možete napraviti progres ali ćete istrošiti svoju snagu volje oko nečega što u stvari uopšte i ne želite da radite. Najbitnije je promeniti perspektivu i ne osećati frustraciju oko stvari. Evo primera kako da sebi pomognete.

1. Zamenite nevoljnu situaciju
Želite da izgubite masti, da smršate i da se zdravije hranite? Na primer, zaključili ste da je majonez nezdrav. Umesto da isključite sebi majonez iz upotrebe ( i umanjite snagu volje) pokušajte da koristite senf. On je zdraviji, a vaš sendvič i dalje ima dodatak.

2. Počnite da radite poslove koje ne volite, a od kojih provereno znate da ćete imati koristi
Na prvom mestu spremanje kreveta. Mnoge studije i mnogi uspešni ljudi zaključili su da je to odličan jutarnji ritual. Prvenstveno imaćete osećaj reda u danu, čist početak, a kada dođete kući i legnete u krevet imaćete taj divan osećaj udobnosti. Probajte da nameštate krevet nedelju dana i videćete prve rezultate.

3. Doprinesite nevoljnoj situaciji
Ukoliko na put do posla gledate kao na nevoljnu situaciju vreme je da od toga napravite divno iskustvo. Ukoliko se vozite autobusom najbolje je da čitate. Postoji toliko knjiga koje mogu oplemeniti vaš život i doprineti vašem profesionalnom usavršavanju. Unapređujte sebe svakoga dana. Ako vozite automobil kupite knjige na cd, ili slušajte predavanja iz raznih oblasti, kurseve jezika ili dobre radio emisije.

Promenite perspektivu gledanja na nevoljne situacije. To je izazov ali će vam mnogo doprineti.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.