Kako da pomognete prijateljici koja prolazi kroz bolan razvod

by | 5 avgusta, 2014

Gotovo da i nema žene koja sa svojom prijateljicom nije prošla teške trenutke nakon raskida veze. No, razvod braka nosi još poneku komplikaciju poput podele imovine i starateljstva nad decom.

wEKECXwqVYjnEclCNJsBHLkdHXshaHrW7Bp_myS2mof0AQAAdwEAAEpQ

Pročitajte ovih pet saveta psihoškinje Andree Bonuar kako biste što bolje pomogli vašoj prijateljici koja prolazi kroz težak period života.Više slušajte, manje pričajte

Ljudi puno vremena potroše na to da kažu pravu stvar, pa zaboravljaju da slušaju, kaže Bonuar. To je presudno kako bi vaša prijateljica znala da ste tu za nju kad god joj je potrebno da otvoreno progovori o svojim mislima i osećanjima. Izbegavajte fraze poput ‘ma brzo ćeš se ti oporaviti’, ‘znam kako ti je’ ili ‘idemo negde da se opustiš’. Pri tom ne mislite ništa loše i zaista želite biti od pomoći, ali biste mogli i izazvati kontraefekat i podstaći još više negativnih emocija.

Otvoreno joj ponudite pomoć

Čeka je puno posla, od papirologije, odlaska u raznorazne institucije ili kod advokata, te čuvanja dece koja su sada samo njena briga, pomoć će joj dobro doći. Ne budite neodređeni već konkretni. Umesto pitanja da zapitkujete kako da pomognete, pređite na konkretnu stvar i sami joj predložite vrstu pomoći. Recite joj na primer: Idem po namirnice umesto tebe ili sutra popodne ću ti pričuvati decu.

Ne umanjujte važnost ljubavi

Vi samo želite da se ona oseća bolje, ali razgovor o tome kako su brakovi besmisleni, to da su svi muškarci svinje i da je ljubav samo mit, nije ono što vaša prijateljica u tom trenuku treba da čuje. Mogla bi da stekne utisak da ste i vi nesrećni, a ona trenutno nije u stanju da vam pomogne.

Budite iskreni o tome u kakvom ste odnosu s njenim bivšim

Nije retkost da prijatelji moraju da izaberu stranu s kojom će nastaviti da se druže, iako su se godinama družili svi zajedno. Možda je vaš suprug izgradio dobar prijateljski odnos s bivšim suprugom vaše prijateljice. Najbolje da odmah pokušate da rešite tu situaciju jer ako budete krili da ste u kontaktu s njim i da se družite, to bi dugoročno moglo da našteti vašem odnosu s prijateljicom.

Obratite pažnju na njeno mentalno zdravlje

Ako primetite promene u ponašanju ili izgledu te izraženiji osećaj apatije, to može biti znak da pati od depresije, koja često može biti uzrokovana velikim životnim promenama poput razvoda. Bonuar savetuje kako je u redu da joj predložite razgovor sa stručnom osobom, ali pripazite da ne budete nametljivi. Na primer, možete joj spomenuti kako je jedna vaša poznanica koja se našla u istoj situaciji, otkrila da joj je takav razgovor mnogo koristio.

Izvor: magazin.hr, M. G.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.