Kako se nosite sa razočaranjima?

by | 24 maja, 2017

Jedna prijateljica kao najveće razočaranje pominje svoju dugogodišnju vezu. Kaže: “Godinama sam bila sa muškarcem s kojim nikad nisam uspela da osetim bliskost o kakvoj su drugi ljudi pričali. Stalno sam se nadala i mislila da sam ja kriva, da u nečemu grešim, a onda su se u jednom danu srušili svi moji snovi i nade, jer sam saznala da ima ljubavnicu”. Jedan prijatelj najvećim razočaranjem smatra gubitak posla koji je voleo, a druga prijateljica saznanje da boluje od ozbiljne bolesti…

Foto: Pixabay

Kada biste ispitali svoj život, shvatili biste da nije ništa drugačiji. Svi smo prošli kroz tugu, razočaranje, problematičnu vezu, loš posao ili dobar posao na kojem nas nisu cenili, gubitak voljene osobe, zdravstvene poteškoće, društvene nesuglasice, laži od osoba kojima smo vjerovali…

Razočaranja zaista mogu biti vrlo bolna, bez obzira da li su objektivno gledano velika. Ponekad, realno, mala stvar može da izazove lavinu emocija, a to uglavnom zavisi od okolnosti.

Nekad razočaranje prerasta u očaj ili tugu, a ponekad se pretvori i u depresiju, što može imati ozbiljne posljedice. Psiholog James C. Coleman opisao je koliko razočaranje može biti pogubno za čoveka: “Žrtva urušavanja zgrade, padne li u očaj dok čeka da je iskopaju i izgubi li nadu može umreti već prvog dana. Međutim, fiziološki bi sigurno mogla preživeti nekoliko dana ako nema neke ozbiljne povrede. Gubitak nade može biti psihičko samoubistov za čovjeka, koje se najčešće manifestuje apatijom. Vreednosti, značenja i nade javljaju se i deluju kao katalizator koji pokreće energiju koja nam doosi zadovoljstvo. Kada njih nestane teško je prikupiti energiju i za normalan život, a kamoli za zadovoljstvo“, kaže Coleman.

Foto: Pixabay

Jedino rešenje je nikad se ne razočarati toliko da nadu u potpunosti izgubimo , ali – kako to postići ?

1. Prilagodite svoja očekivanja
Ne osvaja svaki klub šampionski pehar ni olimpijsko zlato. Ne dobije svaki prijavljeni na konkurs posao. Bolesti se događaju. Ne uspeva svaki brak. Možda bi imalo smisla da ne postavljate svoje ciljeve toliko visoko? S druge strane, ako su vaša najveća nadanja vezana iskključivo za ostvarene rezultate, vremeno ćete biti suočeni sa razočaranjem, jer je svaki uspeh prolazan. No, ne smijete spustiti svoje očekivanja toliko nisko bojeći se da ćete se razočarati, jer ćete tako uzeti manje od onoga što vam život pruža. Ravnoteža je ključna.

2. Učite iz svojih poraza
Razočaranja i neuspesi jačaju i grade karakter, ako ih iskoristite na pravi način. Mogu vas naučiti i da pobeđujete i gubite graciozno.

3. Gradite i ulažite u prijateljstva
Vaše razočaranje će biti manje ako ga podelite s drugim osobama. U teškim trenucima, kada se osećamo ranjivo, lako je postaviti zidove oko sebe, ali ako se zatvorite u sebe usporićete proces izlečenja.

Jedna prijateljica mi je na pitanje: “Što i ko te najviše razočarao?”, odgovorila: “A, joj, nemoj me to pitati, radije mislim o pozitivnim stvarima”. Možda je ključ zadovoljstva baš u tome, da pamtimo samo srećne dane.

Pročitajte i… 6 tehnika za privlačenje prave ljubavi, koje treba probati zato što – deluju!

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.