Koliko veza bi opstalo kada bismo odložili mobilne telefone?

by | 19 maja, 2017
Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina "Lepota i Zdravlje"

Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina „Lepota i Zdravlje“ 

Sinoć sam bila na rođendanu svoje prijateljice, koju doduše, nisam videla prilično dugo vremena, ali to je nije sprečilo da me pozove kako bih joj popunjavala mesto na fotografiji. Jer kako joj se broj svećica na torti povećavao tako joj se broj prijatelja smanjivao! Vreme, poslovne obaveze, selidba na drugi kraj grada, koji je bogu iza nogu i ostale trivije, kao adekvatan izgovor, bile su i više nego dovoljne da knjiga spadne na dva slova. Ali, avaj. Ni meni nije bilo teško, a i želela sam malo da se mrdnem iz svoje zone komfora i minglujem sa nekim drugim ljudima. Doduše, sada znam da su to zapravo bila velika očikavanja.

Foto: Pixabay

Nakon što sam stigla na sedeljku, sa očekivanjima da će biti glamurozna fešta koja će se potom pretvoriti u žurku iz filma „La grande belezza“, moje razočaranje je utom bilo veće kada sam shvatila da je zabavnije u pojedinim penzionerskim domovima.

Svugde oko mene bili su mahom parovi, po koja trendseterka, i po koji zalutali samac koji je sve vreme razmišljao o video igrici zbog koje mu je socijalni život poslednjih par godina u opasnoj krizi. Osvrtala sam se oko sebe i promatrala ljude. Obožavam to da radim! Ali ovog puta, suma sumarum je bila poražavajuća. Od dvadeset „uzoraka“ njih petnaest plus su veći deo vremena proveli gledajući u ekrane svojih mobilnih telefona, veličine bloka 5 iz osnovne škole. Kada smo postali zavisni od te male zlobne napravice koja nam krade vreme koje bismo u srećno vreme proveli sa svojom dražom polovinom?

Prema nedavnom istraživanju globalnih potrošača, utvrđeno je da više od 40 odsto ispitanika proverava svoj telefon pet minuta nakon buđenja, iz čega se može zaključiti da sa osobom sa kojom spavate imate tačno nula interakcije. Gde se izgubilo jutarnje izležavanje u zagrljaju partnera, jutarnje vođenje ljubavi, razmenjivanje nežnosti, pravljenje doručka?

Nakon što većina započne dan sa telefonom, najčešće tu čvrstu vezu održe do kraja dana. Statistika govori da dnevno uzmemo telefon u ruke čak 50 puta, a ako imamo od 18 do 24 godine čak 82 puta. Što je, moraćete priznati zgražavajuć podatak. Dalja ispitivanja pokazala su da trećina ispitanika proverava svoje uređaje pet minuta pre odlaska na spavanja. Umesto da utonu u san sa svojom voljenom polovinom sve više partnera poslednje šta vide je mobilni telefon. Interakcija među partnerima je sve slabija. Razgovori sve ređi. Zanimljivije nam je šta nam se servira na društvenim mrežama nego šta živi pred našim očima.


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje”>>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.