NAPREDUJTE na poslu, iako ste ŽENA!

by | 11 septembra, 2009

Kada je vaša majka išla na posao, nosila je kostime i ešarpe. Šef joj je bio muškarac, a glavno sredstvo rada – pisaća mašina. Sada je malo drugačije! Žene se oblače “casual”, veruju da ce uspeti u poslu i šef im je često – žena.

Ipak, još uvek je teško napredovati pa vam L&Z predlaže nova, ali proverena pravila, za brzo avanžovanje – bez obzira na to da li radite u školi, advokatskoj kancelariji ili butiku.

 

Kako da napredujete na poslu

Svaki posao obavljajte najbolje što možete
Ne tako davno, godine života i staža bile su (neopravdano) odlučujući uslov za sticanje više pozicije u poslovnoj hijerarhiji. Kada bi mlada žena bila unapređena u šefa, ili bi dobila neku drugu visoku poziciju, ostavljajuci iza sebe brojne starije kolege koje su pretendovale na to mesto, svi su odmah pomislili da je to posledica njenog “zbližavanja” sa pretpostavljenim, ili zbog neke druge “zasluge”. Osim ovog manira, zaostavština devedesetih godina jeste i ovaj način razmišljanja: “OK, pomoćnica sam vec pola godine. Vreme je da postanem direktorka”. Međutim, jedini način koji garantuje opravdano unapređenje jeste da budete odlična pomoćnica!

Predlažite dobre ideje
Iako je nemoguće da budete podjednako efikasni i da “sipate” briljantne ideje svaki dan, ne bi trebalo da se povučete u ilegalu i postanete nevidljivi na poslu. Nemojte da čekate “pravi” trenutak da iznesete svoje ideje, pravo vreme je svaki dan na poslu. Ipak, mnogo je važniji nacin na koji ćete to učiniti. Taktičnost i diplomatske veštine najviše se cene. Ako ne možete da ugrabite trenutak za razgovor sa pretpostavljenim, napišite mu imejl i na taj način predočite svoje ideje. Osnovni faktori na putu do poslovnog uspeha jesu zainteresovanost za posao, kooperativnost I konstruktivnost.

Budite tehnicki “potkovani”
Danas gotovo nijedan posao ne može da se obavi bez upotrebe kompjutera i drugih oblika savremene tehnologije. Zato i ne cudi što je vecina pripadnika mlađe generacije u velikoj tehnickoj prednosti u odnosu na svoje starije kolege. (Kada kažemo “starije”, mislimo na osobe koje su rođene i stasale pre razvoja kompjuterske tehnologije, a ono “mlađi” odnosi se na generacije rođene u eri tehnologije). Osim što je ovo znanje danas jedan od uslova za dobijanje i obavljanje posla, ono može da vam posluži i za sticanje poena kod šefa koji pripada starijoj generaciji – obucite ga i olakšajte mu posao. Ipak, računari nisu svemogući i ne mogu da misle umesto vas. S obzirom na to da najbolje ideje nastaju u procesu razmišljanja, moraćete da se odmaknete od monitora i “oslonite” samo na svoju glavu.

 

Sticite poene za sve što uradite
Za vecinu mladih radnika, balansiranje između posla i privatnog života predstavlja osnovni prioritet. Kod većine mladih ljudi sjajno je to što veruju da će ih drugi ceniti zbog produktivnosti, a ne zbog toga što u minut tacno dolaze na posao, i isto tako napuštajur adno mesto. I, zaista su u pravu. Uostalom, zašto biste provodili deset sati na poslu – uključujući pauze za kafu, cigarete, ručak i nepotrebne sastanke i razgovore – kada možete da poslovni.

 

Procenite kada je vreme za “stepenicu više”
U našoj anketi, oko 80% ispitanika izjavilo je da vidi sebe na trenutnom položaju najduže još nekoliko godina, dok 20% vec “radi” na unapređenju. To je još jedan dokaz da je licni prosperitet na poslu postao norma. Mlađe generacije koriste posao da bi se razvijale, stekle nove veštine i penjale se lestvicama uspeha. Promena posla može da im pomogne da ostvare uspešnu karijeru, ali pod uslovom da savesno obavljaju svoje radne zadatke, ma koliko kratko se na njima zadržali, kao i da preduzimaju ono što je potrebno da bi napredovali. Kada osetite da ste naučili sve što ste mogli na nekom radnom mestu, to je definitivno trenutak da krenete dalje. Ukoliko vam je dosadno na poslu, prvi potez treba da bude iskren razgovor sa direktnim nadređenim. Recite mu: “U ovome sam dobra, ali ponekad nisam dovoljno stimulisana. Da li postoji još neki posao koji mogu da obavljam?!”. Ključna stvar jeste da tražite dodatne obaveze, a ne oslobađanje od starih. Ako ne naiđete na razumevanje nadređenog, možda je vreme da dopunite CV i potražite sreću na drugom mestu.

Kopirajte svoj poslovni uzor
Razumljivo, ne dešava se da baš svaka žena koja se upusti u poslovnu avanturu, ostvari neverovatan uspeh. No, to ocito nije faktor koji može da obeshrabri žene jer ih se sve veci broj bavi poslovnim preduzetništvom. I, hrabrost se isplati. Broj vlasnica firmi svake godine je sve veci, a zarade koje njihove kompanije ostvaruju u samom su vrhu. Upravo zbog toga, sve je veci broj žena koje mogu da vam budu uzor. Patrijarhalni odgoj i vaspitanje odavno su iza nas – žene se danas mogu sresti u svim branšama (bave se bankarstvom, advokaturom, arhitekturom… svim onim poslovima koji su nekada bili rezervisani samo za muškarce). Ako imate dobru poslovnu ideju, i voljni ste da budete sam svoj gazda, ispitajte teren, prikupite novac i zapocnite privatan biznis. Zašto da ne?! Strast prema poslu i licni užitak (ukljucujuci, naravno, materijalni!) treba da budu osnova za svaki korak u karijeri.

 

Uostalom, šta znaci uspeh?
Trebalo bi da znaci licnu srecu i zadovoljstvo onim što jeste i što radite. Jedino ako iz dana u dan srecni i zadovoljni budete odlazili na posao – znaćete!

 

– STIL prema standardima šefa –

ZAPOČNITE OD GLAVE Frizura je nešto što se prvo primeti. To, naravno, ne znači da treba da bude upadljiva, ultra moderna ili ekscentricna. Kratka kosa deluje najurednije i najprofesionalnije, ali je i duga OK ako je vezana u niski konjski rep ili u punđu. Zapravo, cista i uredno ocešljana kosa je najbolja.

STAVITE MALO MEJKAPA Šminka ne treba da bude naglašena jer to deluje neprofesionalno (ili ukazuje na neku drugu “profesiju”). Ako nemate dovoljno vremena, stavite malo korektora ispod ociju i na problematicna mesta na licu, nanesite ružicasto rumenilo na obraze i sjaj iste boje na usne. U suštini, ovaj “minimum” je najcešce i najpoželjniji “maksimum” mejkapa u radnom okruženju.

NE PRETERUJTE SA DŽINSOM Čak i na poslu koji se ne obavlja pod formalnim uslovima, niti zahteva formalnu odecu, nosite džins najcešce dva puta nedeljno. Neka to budu farmerke od tamnijeg džinsa, uparene sa belom bluzom i blejzerom.

BEZ TRENDI MEJKAPA Crni lak za nokte i svetlucave (sedef i šljokice) senke nisu poželjni u vecini firmi. Svetle, pastelne nijanse uvek su najbolje rešenje.

NE OTKRIVAJTE PREVIŠE TELA Obnažen stomak, noge i leđđa, kao I duboki dekolte govore o neprofesionalizumu osobe, kao i firme u kojoj radi. završite prioritetni zadatak za nekoliko sati, možda i kod kuce?! Ovaj pristup poslu je ispravan, ali ipak morate da budete sam svoj PR da bi vaš šef znao šta je to što dobija od vas. Najbolje kotirani radnici (da ne kažemo, šefu najmiliji) su oni koji su se pokazali kao nezamenljivi (cak i ako to nisu). Redovno obaveštavajte šefa o svim uspešno završenim radnim zadacima i rezultatima koje ste postigli, i on ce znati koliko vredite. Posle izvesnog vremena, to ce vam se višestruko isplatiti. Ne oklevajte – ulažite u svoju buducnost!

 

 

 

Tagovi: