On ne ume s novcem!

by | 15 aprila, 2009

 

 

Žene su, već po definiciji, poznate kao velike trošadžije. Ali ni muškarci u tome, bar u ova moderna vremena, ne zaostaju mnogo. Štaviše, statistike govore da jači pol troši dvostruko više. I premda su žene vrlo spretne u rukovanju kešom, to često ne može da ih zaštiti od rasipništva njihovih partnera, zbog kojeg mogu i same da zapadnu u dugove. Zato, pre nego što bude previše kasno, zaštitite svoj novčanik, račun u banci i – živce.

 

Problem 1: On stalno pozajmljuje novac
Ukoliko želi da pozajmi pare od vas, zapitajte se: „Da li ću moći bez tog novca, ukoliko mi ne bude vraćen?“. Ako je odgovor negativan, a njega prati reputacija večitog dužnika, nemojte da mu pozajmljujete.
Zaštitite sebe: Ukoliko ima običaj da pozajmljuje manje sume („Hej, daj mi dvesta-trista dinara“), ali to čini gotovo svakodnevno, neprimetno će vam izvući prilično novca. Sledeći put kada bude tražio pozajmicu, pitajte ga: „Hm, ne mogu da se setim da li si mi vratio prethodni dug?“. Takođe, podelite svakodnevne troškove – na primer, vi plaćate namirnice u marketu, a on neka finansira izlaske i piće u kafićima. Na taj način vaši troškovi biće ravnomernije podeljeni.

 

Problem 2: On voli da živi na visokoj nozi
Ako zarađuje više od vas i spreman je da deli svoj novac sa vama, nema razloga da se bunite. No, ukoliko njegova zarada ne može da pokrije njegove velike prohteve, i novac troši isključivo na sebe, to je zvono
za uzbunu.
Zaštitite sebe: Da li on očekuje da plaćate polovinu zajedničkih troškova iako zarađujete dvostruko manje od njega? Možda misli da je „moderno“ i „emancipovano“ da žena deli troškove ručka u restoranu, račune za struju i telefon u zajedničkom stanu? Pokušajte da mu objasnite da ta „polovina“ nije ista s obzirom na to da vam ni primanja nisu jednaka. Ili, recite mu da biste rado plaćali svoj deo, ali da u tom slučaju morate da izaberete jeftiniji restoran, i sve drugo na šta trošite novac. Jedna od mogućnosti je krajnje matematički precizna – proporcionalna podela troškova. Ako jedno od vas zarađuje 50 odsto
više, podelite svoje troškove u skladu sa tim.

 

Problem 3: On je škrtica
Muškarac koji teško i nevoljno „dreši kesu“ deluje odbojno na ženski rod. Takav čovek ne samo što nije privlačan, već nije ni ono što se od muškarca najviše očekuje – džentlmen. Štaviše, takva škrtica će tražiti da plaćate i njegove račune.
Zaštitite sebe: I dok okolina misli da je škrt, on je sigurno ubeđen da je vrlo štedljiv i da racionalno rukuje kešom. Ali ako primetite da se baš nikada ne hvata za novčanik da bi platio turu pića u društvu, morate da porazgovarate sa njim. Recite mu da su ljudi primetili njegovo ponašanje, kao i da vam je zbog toga neprijatno. Pohvalite njegov racionalni stav prema novcu, ali ga opomenite da ako uživa u velikodušnosti drugih, i on mora da uzvrati na isti način. Važno je da to učinite u ranoj fazi vaše veze, da biste u budućnosti sačuvali sebe od većih neugodnosti.

 

Problem 4: U prošlosti je imao brojne novčane nevolje
Ukoliko se vaš dragi ponaša u maniru „kupujem danas, razmišljam sutra“, ne pitajući koliko nešto košta, lako biste mogli da se nađete u novčanim nevoljama.
Zaštitite sebe: Obavezno morate da imate zasebne račune u banci, novčanike, koverte… Iako ova metoda deluje drastično, razmislite dobro da li zaista želite da vaš partner potroši novac koji ste teško zaradili – na neku glupu igricu, nepotreban uređaj ili neku drugu stvar koja mu donosi užitak. Ograničenu sumu zajedničkog novca koristite za plaćanje stanarine i ostalih troškova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.