Putevima vina: Hedonistička tura kroz Srbiju

by | 16 juna, 2016

Ukoliko ste ljubitelj vina, izdvojte jedan vikend i s prijateljima pođite na turu gde ćete, osim ukusnih vina, probati i razne specijalitete. Predlažemo vam tri vinarije u kojima smo nedavno i sami uživali zahvaljujući organizaciji „Žene i vino“.

Priredile: Jelena Jovičić i Ivana Karanović

Foto: Privatna arhiva

Foto: Tanja Knežević

Vinarija Despotika
Gde: Vlaški Do, u blizini Smederevske Palanke

Vinarija Despotika mlada je vinarija, nastala 2011. godine zahvaljujući pravim hedonistima što su u prelepoj prirodi napravili svoj kutak za uživanje.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Tanja Knežević

Ovde ćete naići na brojna umetnička dela Dragana Despotovića, jednog od vlasnika, a u sklopu vinarije nalazi se i Muzej vinodeljstva, u kom ćete otkriti mnoge zanimljivosti o vinskoj istoriji Šumadije.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Tanja Knežević

Popnite se na vrh objekta i probajte vina na prelepoj terasi s koje se pruža pogled čak do Avale.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Tanja Knežević

Zanimljiva činjenica je to što se, osim neobičnih naziva vina, na etiketama na flašama nalazi i preporuka za jelo, pesmu i knjigu uz koje ćete još više uživati u vinu.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Tanja Knežević

Foto: Privatna arhiva

Foto: Tanja Knežević

Roze vino Nemir najviše nam se dopalo u kombinaciji sa svežim jagodama.

Ovde možete poručiti portrete oslikane vinom.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Tanja Knežević

Vinski podrum Malča
Gde: U blizini Niša

Vinski podrum Malča veliki je kompleks koji čine četiri vinarije, reka, restoran, ostaci rimskog nasleđa i prelepa priroda.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Tanja Knežević

Ovde ćete proći kroz četiri istorijske epohe, pa najpre posetite Srpsku kuću, u kojoj se vina proizvode u betonskim tankovima ukopanim u zemlju. Potom, tu je Nemanjića kuća, gde se vino pravi u velikim drvenim bačvama, savremena vinarija i na kraju Rimska kuća, gde smo probali vino iz glinenih amfora.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Tanja Knežević

U restoranu možete naručiti jela koja pripadaju određenoj epohi u koju ste zavirili, a nas je posebno zanimalo kakvog je ukusa Vino za dvoje. Predlažemo da ga obavezno probate uz romatničnu večeru!

Foto: Privatna arhiva

Foto: Tanja knežević

Uz čašu vina, svoja nepca dodatno razmazite neodoljivim ukusima domaćih sireva koje možete kupiti u vinariji.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Tanja Knežević

Vinarija Aleksić
Gde: Vranje

Svoju vinsku turu zaokružite u ženskoj atmosferi, posetom vinariji Aleksić. Tri sestre ljubav prema vinu, znanje i kreativnost pretvorile su u jednu od prepoznatljivih i cenjenijih vinarija na ovim prostorima.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Tanja Knežević

Foto: Privatna arhiva

Foto: Tanja Knežević

Ove dame su prave domaćice, a gozba koju priređuju uz vina iz njihove palete neodoljiva je. Meze, pite, leskovačka mućkalica, roštilj i na kraju slatka pita.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Tanja Knežević

Uz vranjanske specijalitete probajte sva Aleksić vina, a naša preporuka je Žuti cvet.

Pre odlaska iz vinarije, svoje utiske ostavite na drvenom buretu.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Tanja Knežević

 

 

 

„Žensku“ legendu o nastanku vina ispričala nam je Mr Mirjana Maksimović, predsednica Udruženja “Žene i vino”

Foto: Privatna arhiva

Foto: Tanja Knežević

Postoje razne legende o tome ko je i kada zasadio prvo seme ovog božanskog pića. Jedna od njih je priča o persijskom kralju Djemu. Legenda kaže da je pomenuti vladar posmatrao vežbu svojih najboljih strelaca, kada mu je pogled privukla velika ptica, koja se borila za život, jer joj se zmija okomotala oko vrata. Kralj je naredio svojim strelcima da ubiju zmiju, što oni i učiniše, a pošto su bili vrhunski strelci, nisu ubili pticu. Zahvalna krilata lepotica doletela je do kralja i iz kljuna pred njega spustila nekoliko zrna semena, koja je on odmah spustio u plodnu persijsku zemlju.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Tanja Knežević

Foto: Privatna arhiva

Foto: Tanja Knežević

Iz semena je izrasla biljka, koja je posle nekog vremena počela da rađa slatko zrnevlje. Kralj je uživao jedući ga. Kako se loza razvijala, pomenuti vladar poče višak odlagati u drvenu burad. Međutim, kako je posle nekog vremena nastupilo grožđano vrenje, a kralju se taj prvobitni opori ukus nije dopao, on dade nalog da se na burad u kojem je vrilo grožđe, napiše „otrov“.

Jednog dana, najlepša devojka iz njegovog harema razbole se od tuge što je kralj zanemaruje i odluči da popije „otrov“ iz bureta i prekrati svoju bol. Umesto da umre, ona je ozdravila, prolepšala se, kao „rascvetala ruža“ i kralj Djem tek tada shvati kakvo mu je seme dala zahvalna ptica, te ga nazva Darou-e Shah, što bi se u slobodnom prevodu moglo nazvati kraljevkim lekom. Od tada se, kaže legenda, vino smatra lekovitim, a žene koje piju vino bivaju lepše i poželjnije.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.