Šest pravila za izbor boja prilikom uređenja enterijera

by | 13 juna, 2014

Izbor boja prilikom uređenja enterijera ne znači samo biranje omiljene nijanse. Donosimo nekoliko korisnih pravila, koje treba da imate na umu prilikom uređivanja životnog prostora.

uređenje prostora

1. Pravilo 60-30-10

Njega možemo opravdano nazvati temeljnim pravilom za kombinovanje boja u sobi, a ono glasi: 60 odsto neka ide na glavnu boju (zidovi), 30 odsto čine sekundarne boje (nameštaj i presvlake), a 10 odsto one koje ćete koristiti za detalje, poput skulptura, slika, vaza itd.

2. Ravnoteža tamnih i svetlih boja

Ovde važi tzv. vertikalno pravilo, koje osigurava prirodnu atmosferu u prostoriji, a ono glasi: podovi trebaju imati tamniju nijansu, zidovi svetliju i plafon najsvetliju.

3. Ništa bez crne

Poznato je pravilo uređenja da svaka soba mora imati barem jedan crni detalj. Bilo da je to okvir za slike ili deo svetiljke, crna uvek pojačava ostale boje i daje prostoru definiciju. Nećete pogrešiti ni s belim detaljima, međutim crna će bolje obaviti posao.

4. Umirujuće boje za spavaću sobu

Emocionalni odgovor na boje takođe je vrlo bitan. Boje koje birate za svoju spavaću sobu moraju biti smirujuće i opuštajuće, a taj učinak imaće hladnije boje ili tamnije nijanse. Izbegavajte crvenu, narandžastu i žutu.

5. Izbegavajte tople tonove u kuhinji

Ako se pitate zašto, odgovor je jednostavan: tople boje poboljšavaju apetit, a leto je pred vratima.

6. Svetlost

Kada je u pitanju svetlost, vredi sledeće pravilo: svetlije boje koriste u sobama koje „gledaju“ prema severu, jer do njih dopire manje prirodnog svetla. Suprotno vredi za sobe s južne strane, u kojima će boje izgledati svetlije nego što jesu.

Izvor: index.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.