Categories Inspiracija

Šta su jeli naši preci i zašto se isplati biti optimista saznajte u nedeljnoj šetnji internetom

Nedelja! Vreme je za vas kompilaciju najzanimljivijih vesti (pretežno) iz oblasti wellnessa, prikupljenih sa svih strana Interneta. Bukmarkujte i pročitajte, obavezno.

Priredila: Jasmina Ubiparip

1. Šta su jeli naši preci?

Fosilizovani zubi neandertalaca pružaju naučnicima uvid u njihov način ishrane. DNK vunastog mamuta, pronađen na zubima bliskog rođaka čovekovog pretka, otkriva da su se neke grupe hranile mesom, dok su drugi imali pretežno vegetarijansku ishranu, sudeći po tragovima orašastih plodova i vlakana. Pronađeni su čak i tragovi gljivica iz roda Penicillium, što ukazuje na to da je i neandertalcu već bilo jasno da hranu može koristiti kao lek. (NPR)

Foto: Guliver/Getty Images

2. Bela buka je prevaziđena! Sada nas uspavljuje roza buka

Roza buka, kombinacija tonova visokih i niskih frekvencija skladnijih od onih koji čine belu buku, ima niz pozitivnih efekata na san. To uključuje čak i pozitivan efekat na pamćenje osoba koje su roza buku koristile tokom noći, pokazuju studije. Dalja istraživanja tek predstoje, ali jedno je sigurno – sve ono što san čini kvalitetnijim, odlično je za zdravlje. (TIME)

 3. Prava žena su ljudska prava!

4. Ako ste zadovoljni seksualnim životom, više ćete voleti i svoj posao

Istraživanje koje je pratilo 159 ljudi tokom dve nedelje pokazuje da su osobe koje češće vode ljubav sledećeg dana bolje raspoložene. Bolje raspoloženje dovodi do pojačanog angažovanja na poslu i, posledično, većeg zadovoljstva sopstenim učinkom. Ovo nam zvuči kao još jedan dobar razlog da, posle radnog vremena, ipak prestanemo opsesivno da odgovaramo na mejlove i posvetimo se drugim aktivnostima… (The Cut)

Foto: Guliver/Getty Images

5. Isplati se biti optimista!

Znate li izreku: “Nemoj previše da se raduješ da ne bi kasnije plakao”? Sledeći put kad vam neko uputi takvu rečenicu, samo odmahnite rukom! Najnovija studija pobija ukorenjeno verovanje da bi nas optimistični stav mogao dovesti do razočarenja. Štaviše, istraživanje pokazuje da optimisti pokazuju veću rezilijentnost kada su u pitanju stresne situacije. Oni, takođe, ređe obolevaju od kancera i kardio-vaskularnih bolesti, što se pripisuje činjenici da optimisti najčešće ne čekaju sedeći skrštenih ruku da se dobre stvari dese – već zasuku rukave i potrude se da zaista i dođe do pozitivnog ishoda. (The Guardian)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA