Sve mi možemo biti Elizabet Gilbert! Ovih 9 stvari sam naučila zahvaljujući njoj

by | 10 januara, 2017
Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina "Lepota i Zdravlje"

Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina „Lepota i Zdravlje“

Najhladniji vikend koji je iza nas sam, kao i većina vas, provela ispod tri pokrivača, ušuškana u toplini svog doma. Nisam nos promilla iz kuće, doduše, bila sam bolesna pa je to svakako bio još jedan razlog više. Novogodišnja rasveta, pas u krilu i omiljeni film „Jedi, moli, voli“ na laptopu. Nema lepšeg.

Film u kojem glavnu žensku ulogu tumači Džulija Roberts, a mušku Havijer Bardem, snimljen je po istoimenoj knjizi koja je bazirana na istinitim događajima iz života Liz Gilbert. Liz je odrasla u dobroj porodici, živi život koji bi svaka žena poželela. Ima muža, uspešnu novinarsku karijeru, kuću, prijatelja, ali jednoga dana shvata da nije srećna. Iako ima gotovo sve uslove koje bi većini devojaka bile i više nego dovoljne za pojam dugoročne sreće, ona odlučuje da ostavi muža i ode na jednogodišnje proputovanje.

Isprva odlazi u Italiju jer je oduvek želela da nauči jezik, a i način življenja joj se dopada, a potom se vraća u Indiju i Indoneziju kako bi pronašla sebe i svoj mir. Kako vreme odmiče, od kada sam pročitala knjigu i odgledala prvi put film, shvatila sam da sam dosta toga naučila od Elizabet Gilbert…

 Šta me je naučila Elizabet Gilbert pročitajte na sledećoj strani…

Pročitajte i… Čekamo li onoga ko neće doći i otkuda ideja da je za našu sreću uslov imati dečka?

Kada nisi srećna napusti sigurnu luku

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

 

 

Koliko puta ste ostale negde gde niste želele ili sa nekim koga ste prestale da volite, da mu se divite? Sigurna sam nebrojano, jer u ljudskoj je prirodi da uživa u zoni komfora i bilo kakvo odstupanje od nje zapravo vam narušava mir. Barem tako mislite, a onda ostajući gde ne želite shvatate da ste i dalje nemirne. Odlazak nije nužno kraj, odlazak može biti i jedan prelepi početak! 

“U svima nama je neki lom, rupa… tako svetlost Boga ulazi u nas.”

Ušuškane u toplini odnosa, ne znači da treba ostati

To što vam je pored nekoga lepo nije dovoljno jak motiv da ostanete. Ukoliko vam nedostaje inicjalne pokretačke kapisle nikakav dobar tretman, skupa krpica, lagodan život, ne mogu da zamene unutrašnje nedostajanje. Srce će tući svoje muke, a to će se videti na vašem licu i na vašem osmehu. Ostati nije merna jedinica za sreću.

“Dobar znak je imato slomljeno srce. To znači da si probala nešto.”

Pročitajte i… Sama i u gomili ljudi! Sigurno znate o čemu govorim… 

 

Treba imati hrabrost

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Samo onda kada branite svoje ideale, vašu hrabrost će sreća pratiti.  Iako vam se čini da odlazite u nepoznato, manje lepše i sigurnije, ukilo pak zakoračite, čitav Univerzum će posložiti kockice da budete i nagrađeni za hrabrost i odvažnost. Treba biti hrabra i koračati sreći u susret, ma gde ona bila.

“Smej se licem, smej se umom, smej se čak i jetrom i doći će ti dobra energija koja će oterati lošu energiju.”

Prihvati odgovornost za svoje postupke

Većina nas kada načini neki istorijski korak počne da sumnja u ispravnost svoje odluke, još ako je prilikom tog iskoraka ostavila nekoga povređenog, griža savesti će se samo intenzivirati. Međutim, mudraci kažu :

“Krivica je samo način tvog ega da te navede na to da misliš da praviš neku moralnu grešku. Nemoj da padneš na to.”

Pročitajte i… Zašto je sve više jačih žena, a slabijih muškaraca?

 

Oprosti!

Svaki puta kada budete preispitivali svoje postupke, i krivili sebe zbog reakcije drugih na vašu odluku, setite se da ste uradili onako kako ste najbolje umeli u tom trenutku. Vi ne možete biti odgovorni za tuđa osećanja, vi možete biti odgovorne samo za vaše misli i vaša osećanja. Oprosti sebi, oprosti njemu. Oprost je olakšanje.

„Pošalji ljubav i svetlo svaki put kada se setiš njega, i onda pusti…“

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

 

 

 

 

Biraj misli kao što biraš odeću

“Moraš da naučiš kako da biraš svoje misli, baš kao što svaki dan biraš šta ćeš da obučeš. To je moć koju možeš da naučiš. Ako hoćeš da kontrolišeš stvari oko sebe, radi na svom umu. Tvoj um je jedino što bi trebalo da se trudiš da iskontrolišeš.”

Nađi sebe

Užurban tempo života, tuđa očekivanja, nametanje pravila od strane društva samo su neki od razloga zbog kojih većina nas ne živi svoje snove i ne poznaje sreću. Potrebno je naći sebe, a da biste pronašli unutrašnju davno izgubljenu devojčicu potrebno je da zagrebete duboko u tišini svog daha. Žmureći, dišući, duboko, sve do spoznaje, samospoznaje. Upišite jogu, počnite sa časovima meditacije.

“Neki dani su tu da bi se brojali, drugi mogu da se izmere.”

Kada prihvatiš sebe doći će i on

Kako očekujete da će vas on pronaći kada sami sebe niste? Zakopajte strahove, suočite se sa njima. Oslobodite svoj um okova prošlosti. Verujte, otvorite se za ljubav. Volite sebe. I ne pristajte na manje.

“Ruševine su poklon. Ruševine su put do transformacije.”

Životna priča Elizabet Gilbert nadahnula je mnoge žene da donesu odluke koje će im promeniti život. Neke su se doslovno odlučile za prpoutovanje svetom, baš kao i ona, druge su naučile kako da pronađu nekoliko minuta mira i tišine svaki dan kako bi sebi postavile pitanje šta stvarno žele i očekuju. Autorka je postala primer žene koja je sposobna da sprovede promene u svom životu.

“Moja reč je – Attraversiamo – Hajde da pređemo na drugu stranu”

 

Tagovi:

4 reagovanja na “Sve mi možemo biti Elizabet Gilbert! Ovih 9 stvari sam naučila zahvaljujući njoj”

 1. Vesna V kaže:

  Mnogo toga mozemo da naucimo od Elizabet G.Samo treba malo hrabrosti.I volje.

 2. Milja kaže:

  Ovaj film na mene uopste nije ostavio neki utisak.

 3. Dragana kaže:

  Bravo za Elizabet Gilbert. Da imamo bar malo hrabrosti kao ona.

 4. Heart kaže:

  To je ono sto nas uci danasnji svet – sebicnost, misliti samo na sebe i svoje potrebe…pokupiti se i pobeci od svega – to je za mene slabost – pitam se kad dodje momenat umiranja da li se na ovo gleda kao SLOBODA i SRECA…to ce pisati neke druge generacije jer ovo je neko novo pomodarstvo pa nemamo jos informacije sa kraja puta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.