Categories Inspiracija

Zašto nam odlasci tako teško padaju?

Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina "Lepota i Zdravlje"
Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina “Lepota i Zdravlje”

Ima jedan fenomen, zove se odlazak. Bilo da je odlazak u grad na kafu, u Novi Sad na jedan dan, u Italiju na pet dana, na more na dve nedelje, u Ameriku na mesec dana ili ostatak života, uvek, ali uvek je propraćen nedostajanjem. Interesantno je kako počneš da nedostaješ ljudima tek onda kada pakuješ kofere.

Nije uzaludna ona “tek kada nešto izgubiš svhatiš koliko ti je to potrebno”. 

Foto: Pixabay

Da li ste primetili da kad god neko od vaših najmilijih odlazi na put ili se preseli u drugu državu počne da vam nedostaje mnogo. Jeste li se zapitali zašto?

Čovek ima tendenciju da se fokusira više na stvari koje nema nego na one koje ima. Pored toga, čovek još i voli više da žali za prošlim vremenima nego da se potrudi da nauči da stvara uspomene u novim. Prihvatanje situacije kakva jeste, nije nam baš najomiljeniji hobi. Jednostavno – lakše je.

Lakše je kukati nad tužnom sudbinom i unoverzumom koji vas je rastavio od voljenog bića, a teško je navići se na promenu. Ma teško je i pokrenuti se na promenu, a kamoli naviće se.


Ni ja ne volim rastanke. Ne volim te teskobne situacije u kojima si u obavezi da kažeš “nedostajaćeš mi”, čak iako to nekada nije istina. Čini mi se da mi olako koristimo reč “nedostajaćeš mi”. Izgovaramo to i kada idemo na sedam dana na put, i kada odlazimo na duže. Izgovaramo tu reč jednako svima, i prijateljicama, i roditeljima, i partnerima, pa čak i poslovnim saradnicima. A da li smo zaista toliko meki da ne možemo da podnesemo nedostajanje na nekoliko dana? Rekla bih ne, samo smo nedostajanje uvrstili u neki standardni model ponašanja kada osoba odlazi na put. Čak ne verujem ni da su izlivi nežnosti nužno iskreni, već da jednostavno tako treba. Kao što date bombonjeru nekome da se zahvalite, pošaljete čestitku za praznike ili počastite kada dobijete novi posao tako i kažete „nedostajaćeš mi” kada osoba odlazi na put.

Moje drage i bliske osobe znaju da ne podnosim rastanke, opraštanja i nedostajanja. Jedino nedostajanje koje računam jeste ono kada sam tu blizu. Blizu da bliže ne mogu biti.

Pročitajte i… Zašto više nema džentlmena u Srbiji?

Pročitajte i… Kako sam prevazišla stres!


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA