Categories Inspiracija

“Zero Waste” trend: Život bez smeća

Zero waste je stil života koji donosi minimalnu proizvodnju smeća. Tačnije, godišnje smeće čitave jedne porodice može da stane u jednu jedinu teglicu! Ne verujete? Čitajte dalje!

Ovaj stil života, koji sada ima mnogobrojne sledbenike i iza kojeg stoji čitav bloging pokret, svojim blogom Zero Waste Home popularizovala je Bea Džonson, Francuskinja s adresom u Kaliforniji, čija je četveročlana porodica u potpunosti usvojila zero waste trend. Iz nedelje u nedelju svojoj sve brojnijoj publici jednostavnim trikovima i savetima približila je taj, na prvi pogled zahtevan, ali zapravo jednostavan lajfstajl i svojim primerom razbila sve predrasude u vezi s njim. Učinila je da ekološki lajfstajl postane kul. Jer, svaka prostorija u njenom domu savršenstvo je minimalističkog stila, s trendi detaljima i najnovijom tehologijom, što su mnogi poželeli da kopiraju.

Bea je na sopstvenom primeru pokazala da život s manje stvari može da znači život sa više energije za ono važno – piknike, šetnje u prirodi, izlaske s onima koje volimo.

“U početku moj plan nije bio da postanemo zero waste domaćinstvo. Želela sam pre svega da se otarasim nepotrebnih stvari i da štedim vodu i struju”, ispričala je Bea za portal Mind Body Green. “Nakon toga izbacila sam iz upotrebe plastične kese i počela u prodavnice da odlazim sa platnenim torbama. Zatim sam pomislila da bih mogla da napravim još jedan korak u pravcu zelenijeg lajfstajla, pa sam počela hranu da kupujem na rinfuzi.” I tako je, postepeno i prirodno, došla do toga da njena porodica tokom godine dana proizvede količinu smeća koja može da stane u teglicu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA