“Zero Waste” trend: Život bez smeća

by | 2 juna, 2017

Zero waste je stil života koji donosi minimalnu proizvodnju smeća. Tačnije, godišnje smeće čitave jedne porodice može da stane u jednu jedinu teglicu! Ne verujete? Čitajte dalje!

Ovaj stil života, koji sada ima mnogobrojne sledbenike i iza kojeg stoji čitav bloging pokret, svojim blogom Zero Waste Home popularizovala je Bea Džonson, Francuskinja s adresom u Kaliforniji, čija je četveročlana porodica u potpunosti usvojila zero waste trend. Iz nedelje u nedelju svojoj sve brojnijoj publici jednostavnim trikovima i savetima približila je taj, na prvi pogled zahtevan, ali zapravo jednostavan lajfstajl i svojim primerom razbila sve predrasude u vezi s njim. Učinila je da ekološki lajfstajl postane kul. Jer, svaka prostorija u njenom domu savršenstvo je minimalističkog stila, s trendi detaljima i najnovijom tehologijom, što su mnogi poželeli da kopiraju.

https://www.instagram.com/p/BUIoodbFddV/?taken-by=zerowastehome&hl=en

Bea je na sopstvenom primeru pokazala da život s manje stvari može da znači život sa više energije za ono važno – piknike, šetnje u prirodi, izlaske s onima koje volimo.

“U početku moj plan nije bio da postanemo zero waste domaćinstvo. Želela sam pre svega da se otarasim nepotrebnih stvari i da štedim vodu i struju”, ispričala je Bea za portal Mind Body Green. “Nakon toga izbacila sam iz upotrebe plastične kese i počela u prodavnice da odlazim sa platnenim torbama. Zatim sam pomislila da bih mogla da napravim još jedan korak u pravcu zelenijeg lajfstajla, pa sam počela hranu da kupujem na rinfuzi.” I tako je, postepeno i prirodno, došla do toga da njena porodica tokom godine dana proizvede količinu smeća koja može da stane u teglicu!

Kliknite na sledeću stranicu…

Bea je objavila i knjigu, pod nazivom Zero Life Book, koja je do sada prevedena na 12 jezika.

https://www.instagram.com/p/BK4Ea81ADjh/?taken-by=zerowastehome&hl=en

Svojim primerom Bea pokazuje da svako od nas, već i malim životnim promenama može mnogo da učini za našu planetu. I za svoju porodicu. Jer, Bea kaže da zahvaljujući tome što živi Zero Waste načinom života, njena porodica troši oko 40% manje nego što je to činila ranije, što im ostavlja dovoljno novca (ali i slobodnog vremena jer nisu usredsređeni na stvari), da se bave onim što zaista vole – da putuju, istražuju svet i uživaju u njemu.

https://www.instagram.com/p/UcWgxmpqVD/?taken-by=zerowastehome&hl=en

Ukoliko i vi težite tome da živite “zelenije”, evo nekoliko Beinih saveta koji nam mogu pomoći da krenemo u tom pravcu, makar to bilo i malim koracima:

1. RECITE NE

Zar vam je zaista potrebna još jedna besplatna hemijska olovka? Ljubazno recite “ne” kada vam neko ponudi promo materijal; kada vam promoterka na ulici da prospekt ili flajer za nešto što vam nije potrebno; kada vam prodavac ponudi katalog za proizvode koje ne planirate da kupite…

2. REDUKUJTE

Raščistite nepotrebne i nekorišćene stvari iz svog doma. Pregledajte ormare sa odećom, kao i kuhinjske elemente. Takođe, prilikom odlaska u kupovinu pridržavajte se spiska – ne kupujte nepotrebno. Što manje stvari kupite, manje ćete vremena potrošiti na to da se bavite njima.

3. KORISTITE VIŠE PUTA

Papirne ubruse i maramice zamenite kuhinjskim krpama i platnenim maramicama. Trudite se da koristite staklene flaše koje možete zameniti u prodavnici. Bea savetuje da prilikom odlaska u prodavnicu, pored platnenih torbi ponesete i teglice, u koje ćete smestiti proizvode koji se mere, poput svežeg sira ili kajmaka, maslina i sl. Tako nećete nositi kući plastične posude.

4. RECIKLIRAJTE

Raspitajte se za pravila u vezi sa recikliranjem u vašem gradu, kao i o lokacijama na kojima može da se odloži reciklažni materijal. Međutim, recikliranje neka bude vaša krajnja opcija – prvo sledite prethodna ti pravila – recite “ne”, redukujte i ponovo upotrebite!

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje