Zvezdana moneta na ostrvu Njuei

by | 17 avgusta, 2011

Dart Vejder na licu, a kraljica Elizabeta Druga na naličiju. Tako izgledaju nove posrebrene kovanice koje će u novembru biti puštene u opticaj na pacifičkom ostrvu Njuei.
Novozelandska kovnica novca upravo je odradila verovatno najneobičniji posao u svojoj istoriji – izradila je novčiće za južnopacifičko ostrvo Njuei.

Ne zvuči neobično dok vam ne kažemo da se sa tzv. „pismo" strane novih kovanica nalaze likovi iz čuvenog naučnofantastičnog filmskog serijala „Ratovi zvezda" (Star Wars), a „glavu" čini kraljica Elizabeta Druga, zvanični vladar komonvelta kojem pripada i ostrvo Njuei.
Dart Vejder, Luk Skajvoker, Joda, Obi-Van Kenobi, Princeza Leja, Han Solo, pa čak i Zvezda smrti, zvanično će krasiti monetu tog ostrva od novembra kada se, kao legalno sredstvo plaćanja, puštaju u opticaj.

Nominalna vrednost im je oko jedne funte i reč je o posrebrenim kovanicama sa metalnom osnovom koje se već prodaju po 11 funti svaka.
Međutim, postoje i serije koje sadrže 1 uncu (28 grama) srebra, i prodaju se u kompletima čija je cena 238 funti.
Tamošnje vlasti se nadaju da će pobuditi veliko interesovanje kolekcionara širom sveta i poboljšati ekonomsku situaciju ostrva.

Portparol novozelandske kovnice novca kaže: „Ponosni smo što smo lansirali jednu od najdugotrajnijih i najvoljenijih filmskih franšiza, ‘Ratove zvezda’, kao legalno sredstvo plaćanja".
„Biće strahovito popularne i kod vernih fanova ‘Ratova zvezda’ i kod numizmatičara. Serije novčića sa jednom uncom srebra neće biti kovane u više od 7.500 komada, svaki."

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.