Categories Stil života

Intervju sa autorkom radionice “Energy fit žena”: Da li vam je dominantna muška ili ženska energija?

Žene nikada nisu više obaveza i odgovornosti imale nego danas. Zbog svih tih opterećenja, mnoge su nesvesno izgubile nežnost i toplinu jer rade sve one obaveze koje su vekovima bile muške.  Svako od nas poseduje u sebi  mušku i žensku energiju. Muška energija voli da kontroliše, vodi i zapoveda, inicira, rešava, aktivna je, analizira, racionalna. Ženska energija je nežna, topla, emotivna, kreativna, intuitivna, pasivna, radi više stvari odjednom. To je energija stvaranja i rađanja, kreiranja i primanja.

Posmatrajte žene oko sebe… Koliko njih ima dominantnu žensku a koliko njih mušku energiju? Koja energija je dominantna u ženama u vašem okruženju? Pišite mi odgovore u komentarima, kao i koja su vaša zapažanja na ovu temu. Jedan od najvećih životnih izazova u svakome od nas jeste kako dovesti ove dve energije u BALANS. Pronaći formulu koja nam pomaže da obe energije u nama funkcionišu istovremeno, na odgovarajući način. Odgovore na sva ova pitanja saznala sam na radionici Milice Lave Nikolić, na radionici “Energy Fit žena”.

razgovarala: Nevena Milosavljević web urednica www.lepotaizdravlje.rs

 

 

 

1. Kako i zbog čega je nastala radionica “Energy fit žena”?

Nakon višegodišnjeg iskustva u radu sa kijentima, što kroz NLP edukacije i coaching sesije, uočila sam obrazac kod žena koji se ponavlja i pravi nam razne peripetije u životu. U pitanju je naš način razmišljanja koji kao posledicu ima disbalans u muško-ženskim odnosima, hormonima, poslu i odnosu prema sebi. Način razmišljanja “moram sve sama”, “neka ja ću to”, “prvo da sve namirim, pa ću ja”, “moram da se dokažem”, je početak frustracije i dominacije muške energije u nama. Balans muško-ženske energije kod žena podrazumeva 80% ženske, a 20% muške energije. Kod muškaraca je obrnuto.

2.  Kako prepoznati koja nam je energija dominantna, muška ili ženska?

Ženska energija je energija stvaranja u našem životu. Analizirajte svoj dan. Koliko vremena provedete radeći stvari koje se ponavljaju? A koliko vremena zaista stvarate? Da li u svom životu imate rezultate koje želite? Rezultate koji su povezani sa vašom svrhom i osećaj da kroz svoj rad doprinosite nečemu većem od vas?
Ukoliko nemate, niste u balansu. Muška energija je pokretanje, rad, stalna akcija, a ženska komunikacija, usmeravanje, nežnost, prihvatanje. Ukoliko smo puni energije, zadovoljni svojim životom i rezultatima, načinom života, onda smo u balansu.

3. Ukoliko je dominantna muška, zbog čega je to loše, i kako se to manifestuje na muško-ženski odnos?

U partnerskim odnosima ukoliko i žena ima dominantnu mušku energiju, veza više liči na takmičenje ili rvanje nego na pravu romantičnu vezu. Slična stvar je i na poslu. Iako radi u kancelariji, žena sa dominantno muškom energijom je stalo u žurbi, frci, izgleda zadihano kao da je trčala maraton i stalno preuzima sav mogući posao na sebe. Radi više nego što treba, a pogotovu posao drugih. Žena sa dominantnom ženskom energijom najveći deo energije utroši na dobru organizaciju i planiranje, zatim efikasno uradi svoj deo posla, delegira sve što nije njen zadatak, i na taj način prvo namiri sve svoje potrebe, a zatim i potrebe ljudi oko nje.

Milica Lava Nikolić

4. Kako žene sa urodjenom “muškom energijom” koje su takve oduvek, da “izdrže” kada dobiju porive da sve same završe, iniciraju, pokreću, reše? Kako prepoznati kada biti pasivna a kada pokretač?

Kao žena, mogu reći da mi žene volimo da komplikujemo nekada jednostavne stvari. Glavni način da prepoznamo da li nešto treba da radimo ili ne treba je naš osećaj. Treba da radimo pre svega stvari koje nas istinski čine srećnima. Pod time podrazumevam posao koji volimo, hobi koji volimo, vodimo računa o sebi i svojim najbižima. Kada počnemo da preuzimamo i radimo stvari umesto drugih ljudi, to postaje naše oružje sa kojim se kasnije igramo i svojim i tuđim osećanjima. Kako? Kada pomislimo “ja sve radim za njega, a on meni tako”, to nije ljubav već igra krivice. Kada kažemo “ja sve moram da završavam umesto mog tima”, mi ne puštamo kontrolu. Sve ovo čini da se loše osećamo. Ako želimo da uradimo nešto za nekoga, onda treba da se zapitamo da li to zaista činimo iz čiste ljubavi i svog zadovoljstva ili nešto potajno očekujemo za uzvrat. Ako očekujemo, bolje da ni ne počinjemo. Ovakav način razmišljanja nama nije urođen, naučen je. Gledali smo našu porodicu, okruženje i slušali njihove priče i od njih napravili svoje. Svako od nas je rođen sa istinskom potrebom da daje i prima ljubav. Bili smo srećni zbog malih stvari, poput osmeha, zagrljaja… A onda smo shvatili da postoje i drugačiji modeli komunikacije. Zato, ako promenimo svoj model razmišljanja, promeniće se naša energija.

5. Koje su tehnike koje se koriste na radionici koje nam pomažu da uspostavimo balans muške i ženske energije?

Za sve je potrebno vreme i često na radionici kažem da prava promena i benefiti počinju tek nakon nekoliko meseci redovne prakse. Na radionici vas ja kao učitelj meditacije i enegije provedem kroz procese oslobađanja negativnih emocija koje smo nakupile kroz partnerske i odnose sa bliskim ljudima. Zatim naučimo kratku meditaciju za balans muško-ženske energije koja se radi u toku dana da nas umiri od stresa, oslobodi glavobolje, menstrualnih tegoba, i izbalansira hormone. Ova meditacija traje samo 8 minuta. Nakon nje, radimo meditaciju Univerzalne Energije Stvaranja, Božanske Majke, koja se radi svakoga dana i pomaže da otkrijemo programe samodestrukcije, čistimo se emocionalno, upravljamo svojim mislima, emocijama i fokusiramo svoju energiju na nama najvažnije stvari.

6. Kako izgleda radionica Energy fit i kakva su vaša iskustva sa polaznicima?

Radionica je interaktivna, puna procesa i uvida. Ne morate da delite sadržaj sa drugim polaznicama, ali delimo dobru energiju i podršku.

Radionica Energy Fit žena

Evo nekoliko komentara polaznica koje su prošle radionicu:

“Glavni razlog zbog kojeg sam došla na radionicu „Energy Fit Žena“bio je zdravstvene prirode. Dešavalo mi se da mi se „ukoče“ mišići leve butine, a da mi je, u isto vreme, desna noga potpuno slaba. Imala sam osećaj da je problem više energetski, primećivala sam da se javlja onda kada sam u nekom stanju stresa, kada „e baš me briga, sve ću ja to sama“, kada se ponašam više kao da sam muško, nego žensko. Leva strana tela predstavlja žensku energetsku stranu, a desna mušku. Kada su te dve energije u telu izbalansirane, naše telo savršeno funkcioniše. Bio mi je potreban balans. Već na samoj radionici, dok smo radili meditaciju za balansiranje energija, mišići leve butine su se opustili, a desna noga je povratila snagu. Od tada, ako i počne nešto slično da mi se dešava, uradim meditaciju, vratim se u balans i na taj način držim pod kontrolom svoje telo, um i emocije. Drage moje žene, budite žene, a ne ono što „sistem zahteva od vas da budete“. Ženska energija je veličanstvena, energija stvaranja, dozvolite sebi da je osetite i koristite, dozvolite sebi da volite sebe baš takve kakve jeste i slušajte svoje telo, ima puno toga da vam kaže.” Krstina Živković

” Kažu da je 2017.-a godina bila godina promena ida sve što smo tada započeli ove godine i narednih će biti realizovano. Radujem se svakom segmentu i prezahvalna sam NLP Energy House-u na najvrednijem poklonu koji su mi poklonili, a to je prijateljstvo, vera u sebe, vera da moj san može biti moj život! Najveću zahvalnost dugujem Lavi Nikolić, mojoj najboljoj “doktorki” što je ČULA sve što sam rekla u svakom trenutku i dala mi podršku i jasne putokaze. Presrećna sam što mogu da učim od najboljih. Jer nekada je strah bio jači od mojih želja, naučih da nisam dovoljno želela! Da da, naučih da je strah iluzija, naučih da je sve u mojim rukama i da sam ja najveća karika u mom životu! Naučih da moju vrednost gradim na mojim definicijama uspeha! Hvala ti do neba inazad!” Mirjana Dželebdžić

” Energy Fit ženu preporučujem svim devojkama, ženama, majkama koje imaju osećaj da teško završavaju dan. Svima onima koje su više umorne nego odmorne. Svima kojima nedostaje vreme da se posvete sebi, da osete koje su njihove lične želje. Ka svemu tome će na radionici napraviti prvi korak. Ono što je jedino potrebno za radionicu jeste da budete otvorene za nova znanja i tehnike. Dodatan plus je bio što smo sve tehnike na radionici radile u podržavajućoj i toploj atmosferi. Dođite i naći ćete tačno ono što je vama lično potrebno. Od srca vam želim da osetite kako probuđeno srce kuca, kako se veseli. Dođite jer je ovo pravi prvi korak ka balansu.” Ivana Komarek

Za više informacija i prijavu za narednu radionicu saznaj na https://nlpenergyhouse.com/energy-fit-zena/ i na broj telefona +381691517888.

Muška energija voli da kontroliše, vodi i zapoveda, inicira, rešava, aktivna je, analizira, racionalna. Ženska energija…

Posted by LepotaiZdravlje.rs on Петак, 14. децембар 2018.

Kreiraj svoju 2019!

L&Z čitaonica: Kakva ženska – knjiga o ženama koje su bile progresivne u vreme kada to nije bilo moderno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA