Categories Psiha, Stil života

Kako da prevaziđete letnju depresiju?

Obično su pozitivne misli, duge letnje večeri, lepršave haljinice, putovanja i uživanje prve asociacije na leto, pa ipak sve češće se javlja i fenomen letnje depresije. I dok oko vas svi prave planove za nezaboravno leto, vi se osećate iscrpljeno, a svako pitanje vezano za vaše letnje planove, čini da osetite nelagodu i da želite da pobegnete od svih. Fenomen letnje depresije nije psihološki poremećaj, već trenutno stanje vašeg uma, opterećenog velikom količinom stresa, koji se dodatno povećao, sa količinom posla, koji se pred godišnje odmore dodatno poveća.

Psiholozi tvrde da se ovaj fenomen javlja usled povećane količine stresa, nezadovoljstva svojim izgledom i pojačanim osećanjem da mi nešto propuštamo, dok se ceo svet oko nas sjajno zabavlja. Uz sve ovo, dodatno nas iscrpljuju i visoke temperature, koje utiču na to da nam se svaka aktivnost čini napornijom nego što inače jeste.

Takođe, dolazak leta podrazumeva i planiranje godišnjih odmora, što podrazumeva direktno suočavanje sa svojim finansijama, svođenje računa i donošenje odluke o tome, da li je letovanje ove godine dobra ideja.

Međutim, ovo stanje nikako nije bezizlazno, a sve što vam je potrebno da prevaziđete depresivne misli tokom leta je malo upornosti i rada na sebi. Umesto da se brinere o tome kako drugi izgledaju i koliko je njihovo leto uzbudljivije od vašeg, pobrinite se da se za početak osećate dobro u svojoj koži.

Potrebno je da objasnite sebi da je ovo leto vaša prilika da stvorite divne uspomene sa dragim ljudima, bez obzira na to gde se nalazite. Umesto što sedite zatvorene u kući izađite na koktel sa svojim drugaricama. Tokom dana, umesto da prelistavate instagram i mislite o tuđim, idealnim životima, organizujte piknik sa porodicom i provedite divan dan u prirodi.

Nađite način da se opustite i rasteretite od nepotrebnog stresa, jer leto je u vama i svuda oko vas!

Foto: @collagevintage

Feng shui: 3 stvari koje blokiraju pozitivnu energiju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA