#Zdravljeufokusu2015 Srbija na samom dnu po broju donora u Evropi

by | decembar 10, 2015

Na konferenciji „Zdravlje u Fokusu“, održanoj 9. decembra u hotelu Hyatt Regency u Beogardu, koju je organizovao časopis “Lepota i zdravlje” u saradnji sa Acibadem hospitals group i Hemofarm fondacijom pokrenuta su mnoga pitanja u vezi sa doniranjem organa, transplantacijom i vantelesnom oplodnjom.

IGI_6768

Konferenciju je otvorio ambasador Turske gospodin Mehmet Kemal Bozay, a nakon njega se prisutnima obratila Vera Dražić, sekretarka za zdravstvo grada Beograda, Marina Marić, izvršna urednica časopisa “Lepota i zdravlje”, a nakon toga imali smo priliku da čujemo nešto više o turskoj praksi transplantacije bubrega kod žena donora u studiji slučaja koju je prezentovala prof. dr Ülkem Çakır, direktorka Odeljenja za nefrologiju na Acibadem univerzitetu.

IGI_6778 IGI_6793 IGI_6816

Ülkem Çakır: “Svaki dan broj pacijenata kojima treba dijaliza i transplantacija bubrega je sve veća i to je veliki problem. Transplantacija je najbolja metoda kod pacijenata koji imaju problem sa bubrezima. Transplantacija bubrega u Turskoj je veoma povećana nakon 2000. godine jer su stručnjaci i država postali veoma zaintersovani za ovu temu. Zbog podrške Ministarstva zdravlja broj transplantacija se povećao, u poslednjih pet godina je porastao na 3000. Zašto transplantacija? Zato što je najefikasnija, daje bolje efekte i zato što je povoljnija od drugih načina i metoda. Dijaliza pacijentima ne daje dobre rezultate na duže vreme, jer bubrezi i dalje ostaju oštećeni, a kod transplantacije bolji kvalitet života je omogućen.”

IGI_6836

O doniranju organa govorilo se na prvom panelu „Produži život Svim srcem: Kako do većeg broja donora„, na kojem su učestvovali  dr Nenad Milojičić, direktor Uprave za biomedicinu, Sanda Savić, ispred Hemofarm fondacije i Sandra Stojanović, članica udruženja „Sve za Osmeh“ i pacijentkinja sa transplaniranim bubregom koja je sa pristunima podelila svoje iskustvo.

IGI_6952 IGI_6961

Sanda Savić direktorka korporativnih poslova i komunikacija u Hemofarmu je rekla: “Posle više od dve decenije postojanja, Hemofarm fondacija je odlučila da  SVIM SRCEM, kao partner Ministarstva zdravlja,  pomogne  kampanju doniranja organa.  Srbija je, na žalost, na samom dnu po broju donora u Evropi. To ne znači da smo nehumani. To znači da kao društvo  nismo dovoljni svesni,  niti dovoljno edukovani o  značaju doniranja kao najvišeg izraza humanosti.   Naša je želja da ovu temu  u javnosti smestimo u sam vrh  na lestvici društvenog značaja. To nije lako, uzimajući u obzir, da su jedini argumenti koje imamo na raspolaganju apeli na savest i na empatiju. Još je teže, jer reč je  o procesu  koji će trajati godinama. Zato je važno da konferencije, poput ove Profemina, posvete deo svog vremena i pažnje ovoj važnoj temi. Nije stavr u statisticu,  broju potpisanih donorskih kartica, reč je o  spašavanju i produžetku života”.

IGI_7051

O prevenciji i lečenju karcinoma dojke, kao i o iskustvima sa Arčidabem Sistina klinike u Skoplju, upoznao nas je mr dr Mitko Krađozov.

IGI_7206 IGI_7372

Panel „Nije svejedno kad bebe dolaze“ pokrenuo je mnoga pitanja u vezi sa vantelesnom oplodnjom u Srbiji, podršci koju bi država, stručnjaci i okruženje trebalo da daju budućim roditeljima, kao i preventivnim pregledima. Na poslednjem panelu „Šta nam nudi zdravstveni turizam?“ govorilo se najviše o banjskom turizmu u Srbiji, ali i potencijalima koje naša zemlja, zajedno sa stručnjacima, ima, ali i ih dovoljno ne koristi.

IGI_7117 IGI_7088

Konferencija je ponovo pokrenula pitanje i važnost prevencije i preventivnih pregleda kod mladih osoba, tabu teme o kojima se ne govori u javnosti i važnosti medija u edukaciji građana. Hemofarm fondacija je pre nekoliko dana posetila Color Press Grupu, a tom prilikom su zaposleni potpisali donorske kartice. Istu priliku imali su i prisutni tokom konferencije.

IGI_6646

Generalni pokrovitelj konferencije je Acibadem hospitals group vodeći medicinski centar u Turskoj koji našim sugrađanima nudi mogućnost lečenja u inostranstvu, a partneri su i „Hemofarm fondacija“, „Nectar“, i „Turkish Airlines“, koji je petu godinu zaredom izabran za najbolju evropsku avio-kompaniju.

IGI_7426 IGI_7431 IGI_6625 IGI_6670

Kompletan prenos iz minuta u minut pogledajte OVDE

O ovim i drugim važnim zdravstvenim temama govorićemo uskoro, na velikoj regionalnoj konferenciji ProFemina 2016 u aprilu sledeće godine.

Tagovi: