„Dunavski valcer“ slavi 150. rođendan

by | 3 marta, 2017

Pre 150 godina nastalo je muzičko delo koje je steklo svetsku popularnost i spada u kompozicije koje su izvođene najviše na svetu: „Dunavski valcer“ ili preciznije „Na lepom plavom Dunavu“, op. 134, od Johana Štrausa mlađeg.

Foto: Promo

„Dunavski valcer“ koji je posvećen „Bečkom muškom pevačkom društvu“ premijerno je izveden 15. februara 1867. godine kao kompozicija za hor i izazvao je oduševljenje kod publike. Danas se „Dunavski valcer“ izvodi uglavnom kao valcer za orkestar. „Na lepom plavom Dunavu“ ne sme da izostane sa repertoara Novogodišnjeg koncerta i Operskog bala u Beču, a poslužio je kao moto za filmove, revije, pozorišne predstave, romane, pa čak i stručnu literaturu. Svake godine u ponoć na prelazu u Novu godinu u Beču se izvodi „Dunavski valcer“. Ova kompozicija se smatra nekrunisanom himnom Austrije.

Foto: Promo

Povodom 150. jubileja ove kompozicije u Austrijskoj prestonici su organizovane mnoge manifestacije. U biblioteci skupštine grada upriličena je izložba „Dunav, tako plav. 150 godina „Na lepom plavom Dunavu“ od Johana Štrausa“. Izložene su zbirke plakata, nota, spisa i drugih štampanih dokumenata. Izložba je otvorena do 12. maja 2017. godine, a ulaz je slobodan za sve posetioce. Prateći program obuhvata predstavljanje porodične istorije dinastije Štraus i muzičke istorije valcera, kao i čitanje pisama Johana Štrausa koje je pisao svojoj neostvarenoj ljubavi mladoj ruskoj aristokratkinji Olgi Smirnitskaji.

Foto: Promo

U muzeju dinastije Štraus u Beču koji predstavlja porodičnu istoriju i stvaralaštvo dinastije Štraus pored stalne postavke posetioci će moći da vide izložbu „150 godina valcera – Na lepom plavom Dunavu“. Izložba je otvorena od 16. februara 2017. do kraja godine. U okviru izložbe biće prikazana istorija svetskog muzičkog uspeha „Dunavskog valcera“.

U „Kući muzike“ posetioci će imati jedinstvenu priliku da se oprobaju u ulozi virtuelnog dirigenta ovog poznatog valcera i da diriguju orkestrom Bečke filharmonije. Maestro Zubin Mehta daje instrukcije za dirigovanje. Izložbeni prostor je uređen kao paviljon. Čarobna lampa, stari uređaj za projektovanje, i video zid sa impresijama valcera unose pokret u izložbu.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.