Otvorena dugoočekivana izložba u Kući legata: Pikaso – izbor dela iz Vollard Suite

by | 20 januara, 2017

Nakon skoro sedam decenija od njenog prvog predstavljanja, beogradska publika u galeriji Kuće legata, od 19. januara do 5. aprila, ima priliku da pogleda dugoočekivanu izložbu „Pikaso – izbor dela iz Vollard Suite“. Izložba je realizovana u organizaciji slovenačke Galerije „Kos“ i Kuće legata, koji su već tokom prošle godine uspešno predstavili izložbu dela Salvadora Dalija.

Foto: Promo

Foto: Promo

Originalna postavka Vollard Suite obuhvata 27 listova koji sadrže različite teme i 73 lista podeljena u 5 tematskih celina: Ljubavna bitka, Skulptorov atelje, Rembrant, Minotaur i Slepi Minotaur, kao i tri portreta Ambroza Volara. U okviru postavke u Kući legata, publika ima priliku da pogleda odabranu selekciju od čak 84 rada koja krase čuveni Vollard Suite, kao i originalne Pikasove tanjire, plakate, litografije, ali i retko izdanje umetnikove skicirke.

Foto: Promo

Foto: Promo

Dela u okviru Vollard Suite nastala su kao rezultat Pikasove poslovne i prijateljske veze sa francuskim galeristom Ambroazom Volarom i stvarana su tokom sedmogodišnjeg perioda, od 1930. do 1937. godine. Prva serija ovih radova predstavljena je javnosti i puštena u prodaju sa Pikasovim potpisom 1950. godine.

“Veliki broj radova odlikuju neoklasični elementi i teme, a u njihovoj izradi Pikaso je koristio različite tehnike – od suve igle, akvatine do litografije. U okviru ovog ciklusa posebno važna je i tema Minotaura, koji za umetnika predstavlja idealnu vezu čoveka i životinje, i ujedno postaje njegov svojevrsni alter ego” – istakao je Leon Pogelšek, direktor i kustos Galerije “Kos” i dodao: “Teme koje su predstavljene u celini Skulptorov atelje čine centalno mesto i motiv Vollard Suite i predstavljaju jedinstveni Pikasov dnevnik.”

Foto: Promo

Foto: Promo

Nekolicina radova otkriva teme koje u Pikasovom grafičkom stvaralaštvu prolaze kao lajtmotiv: borbe bikova, cirkuske teme, žene koje se oblače, scene silovanja. Najprisutnija tema koja se provlači kroz Vollard Suite jesu žene sa kojima je Pikaso bio u intimnoj vezi u momentu stvaranja. Ova veza je očigledna na nekoliko radova na kojima se ilustruju burni i strastni odnosi, kao i konflikti koje sa njima ima.

„Veliko nam je zadovoljstvo da je galerija Kuće legata ugostila još jednu sjajnu izložbu koja je neprocenjivo obogatila kulturnu scenu Beograda, ali i čitavog regiona. Pikaso je bio majstor u izražavanju kreativne slobode koja je jasno vidljiva na njegovim radovima, bez obzira na tehniku kojom se bavio. Vollard Suite je integralni deo obimnog umetničkog rada koji ilustruje njegovo impresivno majstorstvo grafičke izrade” – izjavio je Filip Brusić-Renaud, direktor Kuće legata i istakao da su upravo Pikasova jedinstvenost i bogata umetnička produktivnost doprineli da on bude umetnik o kome se najviše diskutovalo u XX veku.

Foto: Promo

Foto: Promo

Izložba je otvorena za posetioce svakog dana, osim ponedeljka, od 10 do 21 sat, u galeriji Kuće legata (Knez Mihailova 46). Cena ulaznice za odrasle je 500 dinara, dok je za učenike i studente, uz đačku knjižicu odnosno indeks, cena 250 dinara.

Više o Pikasu:

Pablo Ruiz Pikaso (25. oktobar 1881 – 8. april 1973) je bio svestrani španski umetnik i začetnik kubizma, jedan od najvećih i najuticajnijih slikara, vajara, crtača i grafičara 20. veka. Za crtanje je počeo da se interesuje veoma rano, u 11 godini. Njegov čitav stvaralački opus može se podeliti u nekoliko faza: plavo razdoblje (1901-1904), ružičasto razdoblje (1905-1907), doba pod uticajem afričke primitivne umetnosti (1908-1909), analitički kubizam (1909-1912) i sintetički kubizam (1912-1919). Takođe, Pikaso je dao značajan doprinos simbolizmu i nadrealizmu, a zajedno sa Žoržom Brakom stvorio je tehniku poznatu kao kolaž.

Neka od Pikasovih najpoznatijih dela su “Gospođica iz Avinjona”, “Porodica akrobata”, “Portret Ambroaza Volara”, “Žena sa gitarom”, “Dete sa golubicom u rukama” i mnoga druga. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, naslikao je oko 13 500 slika, 100 000 grafika, 34 000 ilustracija za knjige i stvorio oko 300 skulptura.

„Slikarastvo je samo drugi način da vodite dnevnik.“ – Pablo Pikaso

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.