Ovo niste znali o filmu „Pepeljuga“

by | 18 marta, 2015

Novi Diznijev film „Pepeljuga“ za samo nekoliko dana prikazivanja osvojio je srca publike i zaradio neverovatnih 135 miliona dolara na blagajnama širom sveta.

Foto: PR

Foto: PR

Ukoliko još uvek niste pogledali ovaj film, evo 10 dobrih razloga da to učinite što pre:

● Pepeljugina balska haljina je napravljena od preko 250 metara materijala i više od 10.000 Svarovski kristala, imala je brojne podsuknje i preko 4.8 km šavova. Za vreme snimanja je korišćeno devet kopija ove haljine.

Kenet Brana je dobio nominacije za Oskara u pet različitih kategorija (za glumca, glumca u sporednoj ulozi, reditelja, scenaristu i kratkometražni film), što su dobila još samo tri čoveka: Voren Biti, Džon Hjuston i Džordž Kluni.

● I Lili Džejms (Pepeljuga) i Sofi Mekšera (Drizela) igraju u popularnoj TV seriji „Dauntonska opatija“.

Derek Džakobi (kralj) jedan je od samo dvojice glumaca koji su dobili dva zvanja viteza od kraljice Elizabete II (drugi je ser Lorens Olivije); Kenet Brana je dobio zvanje viteza zbog zasluga za glumu i društvo u Severnoj Irskoj takođe od strane kraljice Elizabete II.

● Kostimografkinja Sendi Pauel napravila je haljinu dobre vile od 120 m tkanine, 400 LED lampica i hiljade Svarovski kristala. Kad je Helena Bonam Karter obukla, haljina je bila široka skoro 1.2 metra.

Kejt Blanšet (maćeha) je bila nominovana šest puta za Oskara. Od toga je četiri puta bila nominovana za uloge stvarnih ljudi (Elizabeta I u „Elizabeti“, Ketrin Hepburn u „Avijatičaru“, Bob Dilan u „I’m not here“ i Šiba Hart u „Zabeleške o skandalu“).

● „Pepeljuga“ je četvrta filmska saradnja Dereka Džakobija sa Kenetom Branom (ostali filmovi su „Hamlet“, „Henri V“ i „Ponovo mrtav“).

● U filmu, Anastasija (Holidej Grejndžer) i Drizela (Sofi Mekšera) su uvek identično obučene (ali u različitim bojama), kao i njihovi likovi u animiranoj verziji.

● Pored nagrađenog rada za scenografiju u filmovima, Dante Fereti je osmislio pozornice u nekim od najvećih opera, uključujući Milansku Skalu, Bastiljsku operu u Parizu i Teatro Kolon u Buenos Airesu. Osmislio je i scenografiju za brojne opere, između ostalih za Verdijevu „Travijatu“ i Pučinijevu „Tosku“ i „Boeme“.

● Tonijem i Emijem nagrađeni koreograf, Rob Ešford, osmislio je koreografiju za Pepeljugin i prinčev ples na balu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.