Poruka Međunarodnog saveta za igru: Spoj različitih umetnosti

by | 21 aprila, 2015

2

Međunarodni savet za igru, CID-UNESCO, je 1982. godine proglasio 29. april Svetskim danom igre (dan rođenja velikog reformatora igre Žan Žorž Novera), kako bi još snažnije skrenuo pažnju svetske javnosti na značaj i raznovrsnost umetnosti igre.

Autor zvanične poruke Međunarodnog saveta za igru CID UNESCO za Svetski dan igre 2015, je Prof. dr. Alkis Raftis, predsednik Međunarodnog saveta za igru CID UNESCO, sa sedištem u Parizu.

Prenosimo vam poruku prof. dr. Alkisa Raftisa u celosti:

– Pre jednog veka, poznati ruski impresario Sergej Djagiljev napravio je revoluciju u baletu pozvavši najtalentovanije slikare i muzičare svog vremena da daju doprinos njegovim predstavama. Imam utisak da današnji koreografi zanemaruju druge vidove umetnosti, odnosno, da ne osećaju potrebu da svoje stvaralaštvo prikažu zajedno sa ostvaranjenima iz drugih oblasti.

Siguran sam da bi publika bila zahvalna ukoliko bi više vidova umetnosti bilo objedinjeno u plesnim predstavama, počevši od klasične umetnosti: slikarstva, vajarstva, pozorišta, muzike, poezije, arhitekture, kao i modernih vidova umetnosti poput fotografije, filma, multimedija, dizajna svetla i zvuka. Otići ću korak dalje tako što ću predložiti da koreografije treba obogatiti i društvenim naukama (istorijom, književnošću, filozofijom i lingivistikom). Ja bih lično veoma uživao u pripovedanju, borilačkim veštinama i – ovo najozbiljnije mislim – kulinarskim veštinama.

Ovo nije nikakva novina. Stari Grci su u svojim simpozijumima kombinovali sve gore navedeno. Dvadeset pet vekova kasnije ponovo bismo mogli da se okrenemo ideji da, samo ukoliko se sastoji od više različitih vidova umetnosti, performans ili predstava mogu biti potpuni.

Ove godine Međunarodni savet za igru (CID) udružuje snage sa sestrinskom organizacijom kako bi proslavili Svetski dan igre. Međunarodna asocijacija za umetnosti (IAA/AIAP) je nevladina organizacija čije se prostorije nalaze pored naših prostorija u UNESCO-u. Naš zajednički predlog je da objedinimo igru sa slikarstvom, crtanjem, vajarstvom i drugim vidovima kreativnog izraza u sklopu vizuelnih umetnosti.

Želim posebno da se zahvalim gospođi Rosi-Mariji Barilo iz Meksika, predsednici Međunarodne asocijacije umetnosti (IAA-AIAP) na tome što je okupila umetnike iz nekoliko desetina zemalja sa idejom da u saradnji sa koreografima, igračima i učiteljima plesa budu deo sledećih događaja: performansa, izložbi, hepeninga, uličnih performansa, verskih okupljanja, plesnih terapeutskih sesija i (zašto da ne) banketa!

UK PALILULA  BC Ana Pflug

Povodom obeležavanja Svetskog dana igre CID-UNESCO 2015. godine u Beogradu će se održati prvi Dečiji baletski festival 2015. (Children Ballet Festival) u organizaciji Beogradske sekcije Međunarodnog saveta za igru CID-UNESCO, Baletskog centra „Ana Pflug“, a u saranji sa Malim pozorištem ,,Duško Radović’’ iz Beograda.

3

Foto: PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.