Pozivamo vas na izložbu Snežane Petrović „Alhemija Života“

by | 29 januara, 2017

U Kući Đure Jakšića u subotu, 21. januara 2017. u 19h otvorena je izložba slika i crteža Snežane Petrović pod nazivom „Alhemija života“. Ova likovna umetnica iz Novog Sada čija dela pripadaju žanru figurativnog nadrealizma i fantastičnog slikarstva, predstavila se beogradskoj publici sa delima iz svog novog stvaralačkog ciklusa.

Snezana_Petrovic_Alhemija_zivota

Na izložbi su predstavljeni radovi realizovani u likovnim tehnikama slike i crteža na kojima umetnica trenutno radi i istražuje nastalih u poslednjih dve godine. Po rečima autorke ovaj serijal slika predstavlja metaforički prikaz nevidljive energije prirode koja nas okružuje u simbiozi sa čovekovim nesvesnim.

– Kad počinjem da radim neko delo nemam nikakvu skicu, prepuštam se totalno svom nesvesnom da ono ispriča tu neku priču. Na kraju volim da pročitam sebe kroz urađeno delo. – izjavila je autorka povodom otvaranje izložbe.

U prisustvu brojnih ljubitelja likovne umetnosti i fantastičnog slikarstva, izložbu je svečano otvorio Dragan Jovanović Danilov, pesnik, esejista i likovni kritičar, kazavši da je slikarstvo Snežane Petrović jedna zaista samorodna fantastika koju ne srećemo uobičajeno i dodavši da tri uporišne tačke na kojima ona gradi svoju sliku su figuracija, fantastika i ezoterija.

– Snežana Petrović je slikar barokne i moglo bi se reći, figurativne veroispovesti čije slikarstvo prati izvesne entitete nečeg fantastičnog, nečeg čudnovatog, nečeg izmišljenog, nečeg čak rekao bih ezoteričnog. Na njenim slikama je jedan fantastični unutrašnji sadržaj, unutrašnji grad koji ona nosi u sebi preveden, odnosno transponovan, u vizuelno. – istakao je Danilov.

Predstavljajući Snežanu Petrović i njeno stvaralaštvo, Dragan Jovanović Danilov naglašava da imponuje to zanatsko majstorstvo u njenom radu, u njenom slikarstvu.

– Njeno slikarstvo se ne gubi u ludilu tehnike, perfekcije, već idući dalje od one površinske pojavnosti proniče u metafizičko tajanstvo tih predmeta koje ona slika, tih njenih nestvarnih devojčica, tih njenih životinja, tih prinčeva, tih princeza, tih njenih gradova. Tako da ovo slikarstvo budi jedan elegičan doživljaj prošlosti sopstva u svakom osetljivom posmatraču. – ocenio je Danilov rekavši da kod nje ima uvek duha finese, jednog finog lirskog štimunga, jedne magije koja sve preosveštava na njenoj slici.

Proglašavajući ovu izložbu otvorenom Danilov je posebno naznačio zašto je danas važno ovakvo slikarstvo:

– Važno je zbog toga što živimo u jednom vremenu kada je umetnost postala sve metalnija, sve hladnija. Živimo u vreme jedne digitalne apokalipse kada je ta digitalna misao, ne više tehnološka, potpuno razorila tu magijsku misao, a ta magijska misao se još jedino održava u pesmi, jedino se održava u slici. Tako da nas Snežana Petrović zajedno sa još nekolicinom značajnih naših figurativnih umetnika ponovo vraća ruci, manuelnosti, toj ručnoj procesualnosti, vraća nas likovnom otelovljenju, a to je ono što je najbitnije i vraća nas onom Šejkinom nauku. Šejka kaže da slika mora postati predmet dragocen kako za onog ko je slika tako i za onog ko je posmatra. – zaključio je Danilov.

U katalogu izložbe Dejan Đorić, likovni kritičar, napisao je za Snežanino slikarstvo da ona sada smelo stvara ne fantastičnu već možda bolje reći čarobnu umetnost:

Snežana Petrović priča začaranu priču o snovitim prinčevima i njihovim nevestama, bajku o princezama, vitezovima i čudovištima, ribama i balonima, devicama i duhovnim ratnicima. Imaginarijum Snežane Petrović je vrelo dobrih vesti, slike kao radosti za oko, sećanja na ljupka bića, dame i galantne džentlmene sa evropskih dvorova. – istakao je Đorić naglasivši da je njen govor skriven, alhemijski, a svet krajnje simboličan, time i neiscrpan.

Marko Rajković, urednik Kulturnog dnevnika RTS-a, zapazio je da je traganje prožeto igrom i vedrinom ključ individualne poetike Snežane Petrović:

– Svoju stvaralačku energiju od samih početaka studija Snežana Petrović usmerila je ka nesvesnom, istražujući mit, bajkoviti dečiji svet i unutrašnju prirodu. U tom poetskom likovnom imaginarijumu tiho plove skriveni putnici i nežna bića u nadrealnim predelima.

Prema njegovoj oceni ovi neobični motivi, prizori i simboli nastali su u spletu promišljanja likovne umetnosti, tehničke virtuoznosti i spontanosti u kreaciji.

– Traganje prožeto igrom i vedrinom ključ je individualne poetike Snežane Petrović, ali jedno od večnih tajni umetnosti je alhemija života – zaključio je Rajković.

Posetioci mogu obići izložbu do 31. januara u Kući Đure Jakšića, Skadarska 34, Beograd.


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.