Zagrebački solisti nakon tri decenije u Beogradu

by | 29 novembra, 2016

Centar beogradskih festivala – CEBEF sa ponosom najavljuje koncert ansambla Zagrebačkih solista. Nakon više od tri decenije, u nedelju 4. decembra 2016. godine, nastupaju u sali Kolarčeve zadužbine sa početkom u 20.00 časova.

Promo

Promo

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umetničkim vođstvom uglednog violončeliste Antonija Janigra. Tokom decenija, Zagrebački solisti održavaju kvalitet na zavidnom nivou, redovno nastupajući na prestižnim svetskim koncertnim scenama.

Do sada su Zagrebački solisti održali preko 3 500 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su Muzikferajn (Beč), Konserthebau (Amsterdam), Rojal festival hol (London), Dvorana „Čajkovski“ (Moskva), „Santa Čečilija“ (Rim), Karnegi hol (Njujork), Sidnejska opera, Viktorija hol (Ženeva), Kraljevski teatar (Madrid), Teatar „Kolon“ (Buenos Aires) itd.
Gostovali su na najpoznatijim muzičkim festivalima, a uz njih su muzicirali brojni ugledni solisti među kojima su Henrik Šering, Alfred Brendel, Kristijan Feras, Pjer Furnijei mnogi drugi.

Zagrebački solisti izvode repertoar koji uključuje barokna, klasicistička, romantičarska, ali i dela savremene muzike. Dodeljene su im mnoge nagrade i priznanja visokog ranga, među kojima se ističu prva nagrada u Mar del Plati za album Koncerti 18. stoljeća, medalja „Pablo Kazals“, medalja „Elizabet Sprag Kulidž“ za izvođenje savremene muzike, nagrade „Vladimir Nazor“ i „Milka Trnin, nagrada UNESKO  „Porin“  i  druge.

Umetnički vođa i solista je gospodin Sreten Krstić. Sreten Krstić svira na violini koju je 1760. izgradio Nikolo Galjano. Rođen 1953. godine u Beogradu. Počeo je da svira violinu u sedmoj godini. Od 1980. godine je koncertmajstor Minhenske filharmonije, gde je sarađivao sa legendarnim šefom-dirigentom Serđuom Čelibidakeom. I kao solista je sarađivao sa slavnim dirigentima, a karijera ga vodi u gotovo sve evropske zemlje, Japan, SAD i Rusiju.

Snimao je za sve radijske i televizijske kuće bivše Jugoslavije, Bavarski radio, Zapadnonemački radio, BBC, Grčki radio, te za diskografske kuće PGP, Thorofon, Arte Nova Classics i druge. Godine 1985. utemeljio je Gasteig-Trio München, 1996. Filharmonijski gudački sekstet, a 1999. Kamerni orkestar Filharmonijski solisti, čiji je i umetnički vođa. Iste godine postaje i član Klavirskog trija Gelius. Od 2012. godine je koncertmajstor Zagrebačkih solista.

Program:

Volfgang Amadeus Mocart (1756-1791)
Divertimento u De duru, K. 136/125a

Krsto Odak (1888-1961)
Pasakalja za gudače u ge molu, op. 35 (1938)

Vera Milanković (1953)
Slavonska rapsodija, za violinu i gudače

Boris Papandopulo (1906-1991)
Pintarichiana – posvećeno Zagrebačkim solistima

Petar Iljič Čajkovski (1840-1893)
Serenada u Ce duru, op. 48

Karte su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine.


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.