Categories Stil života

Nekoliko efikasnih trikova za savesno raspolaganje mesečnim budžetom

Raspolaganje mesečnim budžetom, često preraste u pravu noćnu moru, posebno nama, ženama, kojima sve nepotrebno uglavnom izgleda prekopotrebno. Čini se da nam kraj meseca uvek donosi finansijsku krizu, bez obzira na sav naš trud. Naravno, kao i za sve drugo, postoji rešenje i za ovaj problem, ukoliko ste spremni na malo odricanja i racionalnog razmišljanja. Ono što je najvažnije je da novac shvatimo kao sredstvo za lagodan život tokom celog meseca, a ne na nešto što treba potrošiti i pre nego što plata stigne. 🙂

Donosimo vam par trikova, pomoću kojih ćete mirne glave sačekati sledeću platu.

1. Rešite se makar jednog nepotrebnog troška

Razmislite dobro na šta sve trošite novac. Ako se setite makar jednog nepotrebnog troška i odlučite da ga se odreknete,  obezbedićete sebi dodatnu uštedu, a naučićete da se jednoga dana podjednako odreknete i stvari, za koje ste mislili da bez njih ne možete. Stavite na papir sve svoje planirane i neplanirane mesečne troškove i iznenadiće vas kada već nakon prvog čitanja nađete više od jedne stvari na kojoj možete uštedeti novac, bez da remetite svoj životni stil.

2. Podelite troškove sa partnerom

Ukoliko ne živite sami već živite sa partnerom ili možda drugaricom, delite sve troškove, od kupovine namirnica do plaćanja računa. To je odličan način da svi imate uvid u zajedničke troškove i da svi podjednako uštedite novac.

3. Plaćajte gotovinom

Kada vidite sa koliko novca raspolažete, lakše će vam biti da raspolažete racionalno, pa ćete na taj način savesnije pristupati šopingu. Mnogo je jednostavnije uštedeti materijalizovan novac i zato neka kartica bude vaš vid štednje, a keš potrošnje.

4. Naučite da štedite

Svakog meseca popišite svoje obaveze i odredite određenu sumu novca, koju ćete od plate podići. Potrudite se da uvek na kartici ostavite makar i malu sumu novca, na koju ćete i zaboraviti da je imate, kao određeni vid štednje, koji će vam kasnije dobro doći, pri realizaciji nekog za budućnost važnog plana.

Preispitajte se: Da li vas posao koji radite iscrpljuje?

Foto: @valeria_star

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA