Osam realnih ciljeva za zdraviju 2020. godinu

by | 28 januara, 2020

Kako da napredujete u 2020. godini

Teško je pridržavati se velikih, novogodišnjih ciljeva za koje često odmah vidimo da su nerealni, a tako je i sa Novom 2020. godinom. Manji ciljevi su, međutim, mnogo lakši za ostvarivanje, a odlični su za vaše zdravlje.

Za uspešno ostvarenje ciljeva i zdraviju 2020. godinu, pitali smo stručnjake koji su to izvodljivi i realni ciljevi. Ne možete već sutra naglo smršati, ali ćete svakako napredovati na putu da ove 2020. godine budete zdraviji zahvaljujući osam i više nego realnih ciljeva.

Već ste prekršili novogodišnje odluke? Probajte “obrnuti” princip.

1. Poboljšajte dezert

– Ako vam se posle večere jede nešto slatko, ne treba toga da se lišavate! Ali ako želite da smanjite unos šećera, probajte sa orašastim voćem ili semenkama – predlaže dijetetičarka Vilou Džeroš. Još realniji cilj je da umesto čokoladice uzmete bademe prelivene čokoladom – tako već činite 2020. godinu zdravijom.

2. Sedite drugačije

– Većina nas sedi u obliku slova C, što vrši pritisak na kičmu – kaže Džen Šerer, osnivačica studija Spinefulness. Umesto toga, zamislite da imate rep i blago se savijte u kukovima da ne biste sedeli na njemu, predlaže ona. Neka vam stopala ravno dodiruju pod, a butine neka vam budu paralelno sa zemljom. Ovaj cilj ćete veoma lako ostvariti, a time će vaše telo biti zdravije.

ciljeva za zdraviju 2020.

3. Podesite budilnik na vreme za spavanje

Više od trećine nas ne spava minimalnih sedam sati. Ako se teško budite rano ujutru, postavite sebi realniji cilj – ležite ranije. Podesite budilnik 45 minuta pre odlaska u krevet, savetuje dijetetičarka Holi Filips. Možete potopiti ovas za ujutru i isključiti električne uređaje sa štetnim plavim svetlom, ako želite da budete zdraviji u 2020. godini.

4. Idite peške do svake tačke udaljene do 1,5 kilometara

Hodanje umesto vožnje automobila je realan cilj kojim možete poboljšati svoje zdravlje u 2020. godini, jer vam može pomoći da, između ostalog, smršate, poboljšate raspoloženje i smanjite rizik od srčanih bolesti. Dodatni i više nego realan cilj i mikro-odluka: pomerajte stopala dok držite telefon u ruci.

Meteoropatija: Kako vreme utiče na naše raspoloženje i zdravlje?

5. Vršite proveru sitosti na pola obroka

– Držanje dijete nije održivo, naročito uz stroge, nerealne ciljeve – kaže dijetetičarka Sturtvent. Za trajno zdraviji organizam, ne samo za 2020. godinu, naučite da prepoznajete znake gladi, a ne da ih ignorišete.

Pravljenje pauze tokom obroka može da vam pomogne da budete svesniji onoga što jedete.

– Odložite viljušku i zapitajte se koliko hrane vam je još potrebno da biste bili siti – predlaže Sturtvent.

6. Odredite zonu bez telefona

Postavljanje fizičkih granica od telefona je lakše od pokušaja da ograničite “skrolovanje” na njemu. Jedna studija je pokazala da držanje telefona nadohvat ruke škodi kognitivnim sposobnostima i kad je isključen. Možete ga i zabraniti za trpezarijskim stolom, a ako se neko buni, uvedite probni period.

ciljeva za zdraviju 2020.

7. Jedite povrće za doručak

Doručak se često ne shvata kao obrok u kom možemo jesti povrće, ali je idealna prilika za to. Neka ovoga puta vaš realni cilj ne bude samo slan doručak kako bi obuhvatio povrće – možete i da dodate narendane tikvice u smesu za palačinke ili iseckanu šargarepu u ovsenu kašu.

8. Vežbajte nekoliko minuta

Trebalo bi da se bavite umerenom fizičkom aktivnošću 2,5 sati nedeljno, tako da sebi možete postaviti cilj da vežbate oko 30 minuta pet dana nedeljno i poboljlšate svoje zdravlje u ovoj godini. Kratke vežbe su potvrđeno dobre za zdraviji organizam, a po jednoj studiji, svega 13 minuta dizanja tegova tri puta nedeljno je dovoljno da razvijete snagu.

Izvor: realsimple.com
Foto: Guliver/Gettyimages