Categories Stil života

Porodični vikend – zabavite se i aktivirajte se zajedno

S poslom, kome čini se nikad nema kraja i gomilom drugih obaveza, roditeljstvo je danas postalo popriličan izazov, s obzirom da sve manje slobodnog vremena imamo za našu decu. Kako biste otuđenju među članovima svoje porodice stali na kraj, važno je da vikend ostavite samo za vas i zaboravite na sve druge aktivnosti. Neka vikend bude vaše vreme za zabavu, relaksaciju, ali i aktivaciju.

Veliki problem predstavlja sedelački način života, koji vodimo, pa smo uglavnom zatvoreni u 4 zida, svako gleda u svoj omiljeni elektronski uređaj, a međusobna komunikacija svedena je na minimum. Umesto toga, vreme je da se vikendom svi zajedno aktivirate, usvojite neke zdrave navike, provedete kvalitetno vreme jedni sa drugima i malo se zabavite.

Čini se da zaboravljamo koliko je fizička aktivnost važna za zdravlje naše dece, a i nas samih i koliko je igra bitan deo odrastanja, barem onaj vid igre, koji podrazumeva odvajanje od elektronskih uređaja. Aktivna deca odrašće u aktivne ljude, otpornije na depresiju, anksioznosti i bol u kičmi, što su najčešće teskobe prosečnog čkana modernog društva.

Zato je ovaj vikend idealan da ga provedete u prirodi:

1. Kampovanje

Porodično kampovanje idealan je način da se zbližite sa svojim detetom, provedete kvalitetno vreme sa njim i svi zajedno pobegnete bar na neko vreme od buke i realnosti. Bićete na svežem vazduhu, moći ćete porodično da igrate odbojku ili fudbal, a deca će se zainteresovati za prirodu i poželeti da možda nauče nešto novo. Ovako proveden vikend garantuje pozitivan početak radne nedelje i novi elan za uspehe pred vama.

2. Vožnja bicikla

Vožnja bicikle aktivira veliki broj naših mišića i predstavlja dobru aktivnost, koja pozitivno utiče na rast i razvoj dece. Stručnjaci čak preporučuju da deca u razvoju provedu dnevno sat vremena u prirodi, vozeći bisikl. Vožnja bicikle je idealna vikend porodična zabava, a spojićete lepo i korisno, i pored zabave uradićete nešto dobro i za svoje zdravlje.

3. Plivanje

S obzirom da je počelo lepo vreme i sezona otvorenih bazena, provedite ovaj vikend sa porodicom, tako što ćete zajedno otići na plivanje, ili ćete obradovati mališane odlaskom u akva park. Idealno osveženje, zabava i zdrava vrsta fizičke aktivnosti u jednom, savršen su odabir za vikend sa voljenim ljudima.

Foto: GettyImages

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA