Categories Stil života

#projekatstan: Kako savršeno urediti devojački s(t)an by @jelenakarakas

Iako po profesiji novinarka koja stoji i iza bloga “Ko ne voli cipele, ne voli ni ljude” Jelena Karakaš zaljubljenik je u uređenje enterijera. Ona nas upoznaje se sa svojim domom, kao odrazom svoje samostalnosti.

Piše: Jelena Karakaš

”Od kad znam za sebe, tvrdila sam kako ću sasvim sigurno u nekom trenutku živeti sama, starter pack stan u mojoj glavi nije podrazumevao ni dečka, ni cimere… Želela sam da se oprobam u apsolutnoj samostalnosti – i u praksi (da, ja sam ona devojka koja sama menja i sijalice i flekice na cipelama te bešumno otvara flaše šampanjca!) i u teoriji (samo moj ukus i nula kompromisa!). I rezultat je tu! Ovaj stan je eksplozija moje mašte – nežnoružičasta ukombinovana uz modroplavu i sivu, akapulko stolica, gipsani kamin, časopisi i knjige razbacani posvuda – kao dekoracija! Iako nisam imala iskustva u dizajnu enterijera, uspela sam da kompletno reorganizujem – srušim i ponovo sagradim – svoj prostor, u kojem moji prijatelji i porodica obožavaju da provode vreme. I to je možda ono na šta sam najponosnija u celom tom projektu – na činjenicu da sam stvorila superprijatno mesto koje inspiriše na opuštanje i prepuštanje uživanju u životu.”

Umetnost kao polazna tačka


”Budući da mi je mama umetnica, odrasla sam uz fokus na umetnost, a tako mi je ostala navika i da neizostavno posećujem muzeje i izložbe širom sveta. Jedna od prvih stvari koje sam unela u svoj stan bila je velika slika koju sam poručila upravo od nje. Vesni sam poslala svoju idealnu paletu boja i nastala je delo koje je centralna tačka mog doma.”

Tropska konekcija


”Na mom Instagram nalogu vlada mrtva trka između upita o slici i o plastičnom kaktusu. Vintage kaktus je stigao preko tetke, koja ga je dovezla iz Zagreba, gde je pre dvadesetak godina bio dekoracija u robnoj kući Nama. Dodala sam mu lampice i – sad živim u atmosferi večnog tropskog Božića.”

Aromaterapija


”Izuzetnu pažnju obraćam na mirise za kuću – nisam ni bila svesna koliko sam zapravo novca spremna da izdvojim za to (priznaću previše!). U toplijim mesecima uglavnom biram aromu smokve (Diptyque Figuier, ili Zara Home Sicialian Fig), a zimi su to malo aromatičnije note (Makadam sveća Kosančićev venac).”

#projekatstan nema kraja

”Iako sam se u stan uselila pre manje od dve godine, skoro sam otkrila Casa Familia Pro salon i spontano sam odlučilia da promenim tepih i dodam ogledalo iznad kamina. Verujem da je uređenje prostora živa kategorija, pa nije naodmet poigravati se elementima iz sezone u sezonu – ne podnosim monotoniju!”

Igra geometrije


”Nisam želela da počnem s radovima dok ne izaberem idealne pločice – posle nekoliko krugova po pinterestu, pronašla sam špansku kompaniju Vives. Iako su mnogi predviđali da će mi upadljiva geometrijska šara s vremenom dosaditi, svakog dana sviđa mi se sve više!”

Kutak za rad

”Dok sam bila zaposlena i radila od devet do pet, uvek sam bila ta koja se bukvalno useljava u ofis: moodboard, vaza sa svežim cvećem, mirisne sveće, mini-biblioteka… Oko mog stola uvek je bila žurka! Iako sam sad sama u svom radnom prostoru, posvećujem mu jednako pažnje. Bela radna površina, puno svetla i omiljene sitnice moj su recept za produktivnost…”

Opsednutost sitnicama

Kriva sam! Aposlutno svi detalji u mojoj radnoj sobi su posebni – pisaći pribor često dovlačim i s putovanja. Olovke držim u Boya Porcelan čaši, a dnevne beleške Yugochic olovkama vodim u Hay  beležnici.

Za najlepše snove

Ukoliko krevet na prvi pogled ne izgleda kao najprimamljivije mesto, nešto radite pogrešno. Udobno, fino i u neutralnim nijansama bile su moje odrednice pri uređenju spavaće sobe.

Foto: Privatna arhiva

Zapratite Jelenu Karakaš na Instagramu @jelenakarakas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA