Beogradska debata o Evropi „Naša (sigurna?) evropska kuća“

by | 29 novembra, 2016

U nedelju 11. decembra od 12 časova u galeriji Artget  otvara se druga Beogradska debata o Evropi pod nazivom „Naša (sigurna?) evropska kuća“. Centralno mesto ovogodišnje debate činiće glavni večernji program od 18 časova u dvorani Kulturnog centra Beograda.

Promo

Promo

Ovaj jednodnevni događaj svojom dinamičnom mozaičkom strukturom okupiće šest prominentnih intelektualaca s različitih delova evropskog kontinenta, od Velike Britanije i Nemačke preko srednje i jugoistočne Evrope sve do Grčke. Oni će putem dnevnih seminara, radionica i predavanja te glavnog, večernjeg debatnog programa, analizirati različite goruće teme savremene Evrope.

Bidiša (Bidisha), poznata novinarka iz Velike Britanije koja radi između ostalog na radiju i televiziji BBC, specijalizovana za ljudska prava, održaće predavanje pod nazivom „Azil, utočište i izgnanstvo“.

Oslanjajući se na sopstveno iskustvo stečeno tokom poslednjih nekoliko godina na terenskom radu s tražiocima azila, izbeglicama i ljudima bez dokumenata u Londonu, pokušaće  kroz lične priče ljudi s kojima radi da vrati saosećajnost i ljudskost u debatu. Da preispita način na koji mejnstrim mediji i političari opisuju izbegličku krizu, kako interpretiraju ove događaje i koje poruke šalju glasačima i čitaocima.

“Pozajmljeni govor” naziv je predavanja grčkog pisca Kristosa Krisopulosa koji će govoriti o samoj definiciji “doma” osvrćući se na svoj rodni grad Atinu kao i na osećaj nezainteresovanosti, na konfliktne ideje i interese koji razdiru savremenu Grčku.

Valter Famler (Walter Famler), poznati politički aktivista iz Austrije, održaće predavanje pod naslovom “Tibor i Ema, Evropska priča”, dok će decembarski gost KROKODILove kuće za pisce, švedski novinar i prozni pisac Mats Kolmisopi (Mats Kolmisoppi ) održati radionicu inspirisanu temama kojima se aktivno bavi kroz pisanje, rad u medijima i kroz društveni aktivizam.

Promo

Promo

Bidiši, Krisu, Valteru i Matsu u okviru večernjeg programa Beogradske Debate o Evropi pridružiće se i Ingo Šulce (Ingo Schulze), jedan od najistaknutijih nemačkih književnih stvaralaca danas, kao i vizuelna i konceptualna umetnica Milica Tomić iz Beograda.

Predmet intenzivne diskusije večernjeg programa koji će moderirati Igor Štiks biće sva goruća pitanja savremene Evrope podeljena u dva debatna kruga: Rubovi Evrope / Evropa na rubu i Istorija: teret ili nadahnuće.

Pored neizostavnih tema poput Brexita, izbegličke krize, terorizma na evropskom tlu pa i pobede Donalda Trampa na nedavno održanim predsedničkim izborima u SAD i posledica ovog događaja na stabilnost Evrope, debatom će biti obuhvaćena i druga važna pitanja današnjice, poput nezavidnog položaja evropske omladine, ekonomske krize i nezaposlenosti, širokog slabljenja vere u projekat evropskog ujedinjenja i teške identitetske krize, porasta nacionalističke desnice širom kontinenta. Sva ova pitanja predstavljaju otvorene rane koje svi Evropljani, bez obzira na njihov geografski položaj, osećaju na gotovo istovetan način.

Upravo na to se odnosi znak pitanja u samom naslovu naše konferencije. On reflektuje ono jedno pitanje do kojeg nam je svima ponajviše stalo: Šta nam to budućnost donosi?

Prva Beogradska debata o Evropi pod nazivom „O čemu govorimo kada govorimo o Evropi“ održana je decembra 2014. godine u Beogradu sa velikim uspehom. Ovo je događaj koji  nudi platformu za redovna okupljanja intelektualaca sa svih strana evropskog kontinenta u cilju otvaranjadiskusije i artikulisanja gorućih pitanja evropske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Održavanje ovogodišnje Beogradske debate o Evropi omogućili su: British Council, Goethe-Institut Belgrad, Austrian Cultural Forum, Embassy of Sweden in Belgrade, EUNIC Srbija, Hellenic foundation for culture, forumZFD, Allianz Kulturstiftung i Kulturni centar Beograda.
Događaj finansijski podržavaju Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i EU info centar. Medijski partner: Nedeljnik.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.