Funkcionalna hrana je preventiva patoloških stanja u gastroenterologiji

by | 7 oktobra, 2015

Pre nego što posegnete za medikamentima gastroenterolozi preporučuju izbalansiranu ishranu.

Foto: PR

Foto: PR

Na konferenciji za medije Udruženja gastroenterologa Srbije održanoj povodom 3. Kongresa gastroenterologa, najavljeno je okupljanje 400 gastroenterologa, hepatologa i lekara drugih specijalnosti iz zemlje i sveta. Konferencija za medije je bila uvod u teme koje će biti dominantne na Kongresu i povod da se ukaže na značaj zdravih navika u ishrani i značaj zdrave ishrane za održavanje zdravlja i prevenciju od bolesti, kao i potrebu da treba naći balans u svakodnevnom životu. 3. Kongres gastroenterologa Srbije sa međunarodnim učešćem je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Srbije i od strane evropskog akreditacionog tela što Kongresu daje širu dimenziju i značaj. Predstavnicima medija obratio se prof. dr Srđan Đuranović, predsednik Organizacionog odbora i predsednik Udruženja gastroenterologa Srbije. Moderator konferencije za medije je bio Nemanja Velikić iz Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Svoj osvrt na teme Kongresa “Infekcija u gastroenterologiji” i “Funkcionalni poremećaji i poremećaji mortiliteta” dali su i gastroeterolozi prof. dr Goran Janković, predsednik Naučnog Odbora Kongresa i docent Tamara Alempijević, sekretar Organizacionog Odbora Kongresa i sekretar Udruženja gastroenterologa Srbije.

Foto: PR

Foto: PR

Jedna od tema koja će biti razmatrana na Kongresu je dominantna danas i u Srbiji i svetu i bavi se uticajem savremenog tempa života na zdravlje ljudi i funkcionalne poremećaje među kojima su i nervozna creva i problemi sa varenjem.

Savremeni tempo života zanemaruje fiziološke potrebe organizma za ishranom u istim terminima, raznovrsnom hranom, kuvanim jelima, adekvatnim unosom biljnih vlakana. Stres koji nas dodatno opterećuje često se može ispoljiti upravo na naš digestivni trakt u vidu simptoma nadutosti, gasova, loše probave, usporenog metabolizma, lošeg varenja.

Profesor Đuranović je pred najveći konges u Beogradu spomenuo sprovedenu studiju na 50 ispitanika sa funkcionalnim poremećajima digestivnog trakta i kao jedan od funkcionalnih proizvoda koji rešava ove probleme pre nego što uzmemo konkretan lek ukazao i preporučio Balans +, koji reguliše varenje za samo 10 dana i uz dve probiotske kulture (LA5 i BB12) i probiotik oligofruktozu povoljno deluje na digestivni trakt, podstiče varenje i ubrzava metabolizam.

Foto: PR

Foto: PR

Eksperti iz Srbije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Italije, Makedonije, Madjarske, SAD-a, Slovenije, Švajcarske, Švedske i Velike Britanije će na Kongresu prezentovati oko 60 originalnih radova i oko 80 apstrakata iz svih oblasti gastroenterologije i hepatologije. Ovaj Kongres će još jednom pokazati da srpska gastroenterologija drži korak sa Evropom i svetom i da Srbija svakako predstavlja jedan od glavnih gastroenteroloških centara u regionu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.