Categories Promo

Kompanija Avon uručila je vrednu donaciju Autonomnom ženskom centru

U okviru akcije „Reci NE nasilju nad ženama“, kompanija Avon uručila je donaciju u vrednosti 2.677.000 dinara Autonomnom ženskom centru za nastavak realizacije i unapređenje projekta „Mogu da neću. Ljubav nije nasilje.“ sa ciljem da podrži edukaciju mladih o različitim vrstama nasilja.

Istraživanje ove organizacije pokazalo je zapanjujuće podatke među kojima i taj da svaki četvrti mladić i svaka deseta devojka veruju da jedan šamar nije nasilje. Svaka treća mlada osoba u Srbiji smatra da je devojka koja nosi kratku suknju i usku majicu ,,sama kriva” ako je neko napadne. Upravo zbog ovakvih podataka, koji ukazuju da mladi ljudi ne prepoznaju sve oblike nasilja, pokrenut je projekat „Mogu da neću“.

Problem nasilja nad ženama je jedan od najčešćih vidova kršenja ljudskih prava svuda u svetu, naglasila je Miroslava Marjanović Pavlović, direktorka kompanije Avon za Jadranski region. Ona je istakla da je osnaživanje žena neodvojivi deo misije kompanije i da će sa Autonomnim ženskim centrom raditi na poboljšanju položaja žena u našem društvu.

„Verujem da ova organizacija i njihov tim mladih edukatora mogu da doprinesu da devojke u Srbiji budu svesnije svojih prava, da izgrade samopoštovanje i na vreme nauče da prepoznaju nasilje, da bi mu se i efikasnije suprotstavile.“ – zaključila je Marjanović Pavlović.

Projekat „Mogu da neću“ prvi je u Srbiji kroz koji se direktno i otvoreno komunicira sa mladima o tome u kakvim se partnerskim odnosima nalaze. Do sada je realizovan u srednjim školama i na fakultetima u 15 gradova širom Srbije, dok se donacijom kompanije Avon planira njegov nastavak i unapređenje.

„Osim što je za nas potvrda ženske snage i solidarnosti koja nam je neophodna u borbi protiv nasilja, ova donacija će nam omogućiti da nastavimo započete aktivnosti i stignemo do još većeg broja mladih. Pored radionica u školama, donaciju AVON-a ćemo iskoristiti i za događaj koji će ukazati na još jedan važan segment života devojčica, a to su međusobna podrška i solidarnost. Tokom jednog vikenda okupićemo 60 devojčica iz cele Srbije na jednom mestu, sa ciljem da se međusobno upoznaju i izgrade svoje ženske mreže prijateljstva i snage.” – naglasila je Sanja Pavlović, iz Autonomnog ženskog centra.

U znak zahvalnosti, Autonomni ženski centar uručio je roze plašt samopoštovanja kompaniji Avon koja se obavezala da će ga ogrnuti na ramena što većeg broja devojaka širom Srbije kako bi ih osnažila i ohrabrila da kažu NE nasilju.

Plašt koji simbolizuje žensku snagu i hrabrost kreativno je rešenje poznate dizajnerke Ane Ljubinković koja je na ovaj način podržala akciju Reci NE nasilju nad ženama. Podršku akciji pružile su i brojne poznate ličnosti kao što su glumice Isidora Simijonović i Dara Džokić, voditeljka Maja Nikolić, pevačica Ivana Peters i sportistkinja Nataša Kovačević.

Avon Akcija Reci NE nasilju nad ženama

Kompanija Avon je 2008. godine pokrenula akciju „Reci NE nasilju u porodici“, koja je ove godine preimenovana zbog kompleksnosti rodno zasnovanog nasilja i činjenice da je ono prisutno i van kruga porodice. Sredstva za fond akcije prikupljaju se prodajom specijalno označenih proizvoda za hrabrost, čiji je celokupan bruto profit namenjen programima u okviru akcije ,,Reci NE nasilju nad ženama’’. Kompanija Avon je do sada donirala sredstva i realizovala brojne projekte u cilju rešavanja problema nasilja nad ženama. Donacijom sigurnosnih sistema, u okviru ove Avon akcije, opremljene su 3 sigurne kuće u Srbiji. Nakon informativne kampanje ,,Sportska borba je izazov, porodična je zločin’’, pokrenuta je i kampanja #MožešDrugačije, koja je realizovana u saradnji sa VICE medijskom produkcijom i uz podršku Autonomnog ženskog centra, sa ciljem edukovanja žena svih uzrasta, iz svih krajeva Srbije, o tome kako da prepoznaju nasilje – i fizičko ali i psihičko – i šta da urade u vezi sa tim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA