One light shot: Fensi sarma

by | oktobar 24, 2017

Veliki izazov je napraviti neko tradicionalno jelo na manje kaloričan način , a da bude ukusno. Ali ako izaberete pravu kombinaciju sastojaka možete dobiti nešto dostojno da se poredi sa jednom na primer sarmom. Ovo je fensi verzija, prilično jednostavna, bez zaprške i dosta sastojaka.

Piše: Milica Đorđević, autorka gastro bloga One light shot

Potrebno:

-8 listova zeleni (raštan, blitva, kelj, a možda i kupus)
-5 kašika suvog ljuštenog prosa
-5 kašika suve ljuštene heljde
-3 šaragrepe
-2-3 kašike maslinovog ulja
-1/2l paradajz soka
-1/2 šolje sirovog badema
-bosiljak, majčina dušica
-so, biber, kari, mlevena slatka paprika

Poželjno je da vam heljda i proso odstoje u vodi pre kuvanja ( najbolje da prenoći, a ako nemate vremena bar par sati). Kada odstoji ocedite, promenite vodu pa dodajte novu i kuvajte oko 15 minuta. Nije potrebno da se potpuno skuva. Za to vreme obarite kratko listove zeleni, dovoljno da odmeknu kako bi bili elastični za savijanje. U većoj posudi pomešajte kuvane žitarice sa rendanom šargarepom, seckanim bademom, posolite, dodajte kari, biber, ulje, ukoliko volite i slatku papriku. Zatim uključite rernu da se greje na 180 stepeni dok uvijete sarme. Od ove količine dobijate osam velikih sarmi, zbog toga je potrebno da vam i listovi budu veći kako bi stao sav sadržaj.

Naravno možete praviti i više manjih, to je na vama. Kada savijete sve slažite u vatrostalnu posudu pa preko sipajte paradajz sok u koji ste dodali bosiljak i majčinu dušicu. Najbolje bi bilo da se u prvi 15ak minuta posuda obloži folijom ili ako ima poklopac još bolje. Ukupno je potrebno oko 35 minuta da se zapeče, ne možete mnogo pogrešiti jer su svi sastojci delimično termički obrađeni. Pred kraj možete i da smanjte temepraturu rerene, potrebno da se voda u paradajz soku redukuje kako bi ostao gust sos oko sarmi. To je to, vaše lagane sarme su gotove, mogu se čuvati u frižideru do tri dana pa zagrevati potrebnu količinu neposredno pred obrok. Fine su čak i hladne, dekorativne na poprečnom preseku. Pred služenje možete dodatno posuti seckanim bademom, orahom, posuti mlevenom slatkom paprikom i dodati joj neku kap maslinovog ulja.

 

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Tagovi:

top