Podržimo žene u nauci: Stipendija za tri mlade naučnice

by | 22 decembra, 2017

Marija Genčić, Marija Miljković i Katarina Tomović, tri mlade naučnice iz Srbije, dobitnice su ovogodišnjih nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“. One su nagrađene za svoj izuzetan naučnoistraživački rad u oblastima organometalne hemije, molekularne mikrobiologije i farmaceutske hemije, a stipendije su namenjene naučnim istraživanjima koja će biti sprovedena u Srbiji.

 

Marija Genčić je diplomirala na Prirodno-matematičkom fakultetu, Univerziteta u Nišu 2009. godine, sa prosečnom ocenom 9,96, gde je 2015. godine odbranila i doktorsku disertaciju. Nosilac je više nagrada i priznanja. Stručno se usavršavala u inostranstvu, a autor je i recenzent većeg broja radova objavljenih u međunarodno priznatim naučnim časopisima. Trenutno je zaposlena kao asistent na Departmanu za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Marija Miljković je autor 14 naučnih radova objavljenih u vrhunskim međunarodnim časopisima. Diplomirala je na Biološkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu 2010. godine, a na istom fakultetu doktorirala 2016. godine. Od 2013. godine zaposlena je u Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerziteta u Beogradu. Učestvuje na nacionalnim i međunarodnim projektima i nosilac je više nagrada i priznanja.

Katarina Tomović je 2015. godine diplomirala na Katedri za hemiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu, sa prosečnom ocenom 9,98. Dobitnik je Povelje Univerziteta u Nišu i priznanja grada Niša kao najbolji diplomirani student Medicinskog fakulteta u školskoj 2014/15. godini. Student je druge godine doktorskih akademskih studija iz oblasti farmaceutskih nauka na ovom fakultetu i jedan je od najmlađih koautora stručnih radova objavljenih u vrhunskim međunarodnim naučnim časopisima.

Program Nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ u Srbiji, kao deo istoimenog međunarodnog programa, pokrenut je 2010. godine, u partnerstvu Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO, Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj i kompanije L’Oréal Balkan. Od tada se svake godine dodeljuju tri stipendije u vrednosti od po pet hiljada evra, kao vid podrške mladim, talentovanim i posvećenim ženama da unaprede svoj naučno-istraživački rad i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji. Do sada je u sklopu ove inicijative nagrađeno dvadeset naučnica u našoj zemlji, a ukupna vrednost stipendija prevazilazi 11 miliona dinara.

Za stipendije „Za žene u nauci“ mogu da konkurišu naučnice koje se bave istraživanjima u oblasti prirodnih nauka, imaju do 35 godina i upisane su na doktorske studije ili su ih već završile. Detaljne informacije o tome kako se prijaviti, uključujući prijavni formular i opšta pravila konkursa za 2018. godinu, moguće je naći na internet adresi www.zeneunauci.co.rs

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.