Zbog čega je Jadranska sardela najkvalitetnija? Birajte sardelu iz Jadrana, a evo i zašto…

by | 28 jula, 2016

Da li ste ikada prilikom kupovine konzervirane ribe razmišljali o njenom poreklu? Prilikom odabira hrane pažnju treba obratiti ne samo na vrstu, već i samo poreklo namirnice. Poreklo proizvoda može značajno uticati na kvalitet, svežinu i nutritivne vrednosti. Jadransko more proglašeno je za jedno od najčistijih mora Evrope i godinama unazad opstaje na samom vrhu ove liste, što svakako garantuje higijensku ispravnost sardele.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Po svom nutritivnom sastavu sardela spada među visokovredne namirnice. Sardelu odlikuje visok sadržaj belančevina koji se može uporediti sa količinom sadržanom u mesu, s tim što se belančevine iz ribe mnogo lakše podnose i bolje apsorbuju kao hranjive materije. Uz makronutrijente, sardela je bogata vitaminima i mineralima kao što su B vitamini, vitamin A, vitamin D, kalcijum, gvožđe i u manjim količinama fosfor, magnezijum, jod i selen.

Veoma je značajan sadržaj B- kompleksa u sardeli, koji je neophodan za normalno funkcionisanje nervnog sistema, kao i kombinacija kalcijuma i vitamina D, koja je potrebna deci u razvoju i starijim osobama za održavanje zdravlja kostiju. Retko koja namirnica sadrži ovako bogat spektar vitamina i minerala, a ono što sardelu najviše izdvaja jeste visok nivo omega- 3 masnih kiselina koje imaju višestruko blagotvorno dejstvo na organizam.

Sardela je uobičajena riba u Jadranskom moru, pa je samim tim dostupna sveža tokom cele godine.

Jadransko more proglašeno je za jedno od najčistijih mora Evrope, što svakako garantuje higijensku ispravnost sardele, a očuvanost biološke raznolikosti u Jadranu mnogo je bolja nego u drugim regionalnim morima. Ono što Jadransko more čini posebnim jesu neobične reke ponormice koje nastaju u najčistijim rezervatima Hrvatske i svoj put zavšavaju upravo u Jadranskom moru, obogaćujući ga elementima kao što su natrijum, kalijum, magnezijum. Istraživanja su pokazala da se upravo zbog utoka reka ponornica u Jadran, njegov sastav izdvaja višim koncentracijama natrijuma, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma.

Osim obogaćenosti mineralima i higijenske ispravnosti, Jadransko more odlikuje se i visokim salinitetom koji obezbeđuje punoću ukusa ribe, kao i umerenom temperaturom koja garantuje sklad nutritivnih vrednosti. Nijedno more na svetu nema takvu kombinaciju saliniteta i temperature, što sardelama daje jedinstven ukus.

Stanište ribe zasigurno utiče na njen kvalitet i zbog toga Podravkin brend Eva na našu trpezu donosi uvek svežu sardinu direktno iz dubina Jadranskog mora. Brend Eva već dugi niz godina predstavlja bogatu i zdravu riznicu različitih ribljih proizvoda koji garantuju kvalitet i poreklo i zato uvek predstavljaju siguran i zdrav izbor za celu porodicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.