5 brzih i lakih doručaka za 5 radnih dana

by | 19 jula, 2019

Kuvanje i priprema hrane su pravo uživanje… Kada imate vremena i kada napolju nije vrelo leto, a vi morate da stojite pored šporeta. Čak i kuvanje jajeta postaje skoro pa nemoguća misija, ako termometar pokazuje preko 30 stepeni, a vi žurite na posao. Zato vam donosimo pet ideja za doručak zbog kojeg ne morate da palite ringlu, možete da ga spremite brzo i jednostavno, a povrh svega, ne nosi puno kalorija. Ukratko, idealno za letnje dane.

Hladna ovsena kaša

Ovo jelo zahteva najviše pripreme, u smislu da treba da se setite da ga pripremite noć pre. Ali zato je priprema krajnje jednostavna: odvojite nekoliko kašika ovsenih pahuljica i prelijte ih šoljom jogurta. Ako želite, dodajte u to i šaku mešanog koštuničavog voća – oraha, badema, lešnika – i ostavite u frižideru preko noći. Ovas i orasi će se natopiti i postati fini i mekani. Ujutro na to dodajte naseckanu breskvu ili malo borovnica ili bilo koje drugo voće po ukusu. Ako volite slađi doručak, ubacite i kašičicu meda. Ili ako želite da smanjite unos kalorija, malo stevije. Vlakna iz ovsa i masnoće iz oraha će vas držati sitim nekoliko sati.

Tost s kiselim mlekom i voćem

Ovaj doručak je baš to što mu ime kaže – uzmite dva parčeta tosta ili starog belog hleba, prepecite ga tako da se zazlati i premažite preko njega finu količinu kiselog mleka. Konačno, na vrh stavite maline – ili neko drugo voće bogato antioksidansima. Alterntivno, možete namazati i mladi kajmak ili staviti malo belog sira na tost.

Zeleni smuti

Ubacite u blender jedan naseckan svež krastavac, jednu krišku dinje, jednu kašičicu sveže nane i kašičicu kokosovog ulja. Na to dodajte 3 decilitra mleka (može i bademovo, za vegansku varijantu) i na kraju ubacite kašiku proteina konoplje ili čia semenki. Osveženje puno voćnog ukusa i energije!

Bašta-lepinja

Uzmite svežu beskvasnu lepinju, i namažite je krem sirom ili mladim kajmakom. Pospite sitno naseckanim vlascem, pa preko poređajte svežu zelenu salatu. Stavite par debelih kolutova paradajza i krastavca, pa na sve sipajte nekoliko kapi maslinovog ulja i posolite po ukusu, osim ako na to dodajete nešto suhomesnato – najlepše ide nekoliko parčića tanko nasečene goveđe pršute.

Sladoled od banane i granole

Dobro, nije u pitanju baš pravi sladoled, ali više nego dobro obavlja tu ulogu, naročito što može i da zameni doručak kada je napolju baš toplo. A i sprema se neverovatno jednostavno – uzmite sveže, manje banane, umočite ih u grčko kiselo mleko ili u gust jogurt, pa ih umočite u granolu ili već neki miks pahuljica i suvog voća, i stavite u zamrzivač preko noći.

Tagovi:

top