Bataci u crnom vinu

by | jul 9, 2009

lepota i zdravlje - recepti - bataci u crnom vinu

POTREBNO JE: (za 4 osobe)

Vreme pripreme: 60 min.

 

  • 4 batka sa karabatkom
    150 g slanine
    1 veza mladog luka
    300 g šampinjona
    100 g putera
    0,5 dl konjaka
    4 dl crnog vina
    2,5 dl pileće supe
    1/2 veze peršunovog lišća
    2 čena belog luka
    150 g tarane
    mešavina začina, so, biber

 

PRIPREMA:

1. Slaninu iseći na štapiće, mladi luk na kolutove, šampinjone na listove, a beli luk i peršun sitno iseckati. Taranu obariti u slanoj vodi.
2. Batake začiniti po ukusu, pa ih propržiti na vrelom puteru kako bi porumeneli. Zatim ih flambirati konjakom.
3. Kada se plamen ugasi, dodati slaninu, šampinjone, mladi i beli luk, sipati vino i pileću supu, te dinstati na umerenoj temperaturi dok svi sastojci ne omekšaju a suvišna tečnost ne uvri.
4. Pred kraj dinstanja, dodati taranu i peršun, pa začiniti po ukusu i dobro promešati.

 

REČ PLUS:

U pilećem mesu prednjači vitamin B6, koji blagotvorno deluje na ćelije kože, sluzokožu, stomak i creva, kao i na stvaranje crvenih krvnih zrnaca i regeneraciju jetre…

 

Izvor:  

Tagovi: