Čokoladna parfe torta

by | februar 26, 2013

Za kore:

  • 4 belanceta
  • 160 g šećera
  • 2 ravne kašike brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 2 kašičice sirćeta

Za fil:

  • 4 jajeta
  • 4 žumanceta
  • 150 g šećera
  • 2 vanil-šećera
  • 200 g čokolade
  • 60 g putera
  • 5 dl slatke pavlake
  • 80 g oraha

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 50 g putera

Priprema:

Kore:

1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim uz neprestano mešanje postepeno dodavati šećer. Pred kraj mućenja dodati sirće.
2. U šam od belanaca dodati brašno i kakao te promešati varjačom.
3. Pripremljenu smesu sipati u poslastičarski džak i na plehu obloženom papirom za pečenje oblikovati dva kruga prečnika 18 cm. Sušiti u zagrejanoj rerni na 120 ºC 90 minuta.

Fil:

1. Sjediniti žumanca, cela jaja, 120 g šećera i vanil-šećer pa kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se fil ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi.
2. U ohlađenu smesu dodati penasto umućeni puter i izmiksati.
3. Posebno karamelizovati preostali šećer pa dodati u njega orahe u komadu i promešati. Izliti na nauljeni pleh i sačekati da se ohladi pa samleti u blenderu.
4. U fil dodati prah od karamelizovanih oraha, šlag od slatke pavlake i polako promešati.

Finalni postupak:

1. Koru premazati pripremljenim filom i preklopiti drugom korom.
2. Čokoladu sa puterom otopiti na pari i preliti preko torte.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: