Današnji desert: Slovačke svadbene štrudle

by | mart 20, 2016
Foto: Bakina kujna

Foto: Bakina kujna

Sastojci:
Za testo:
– 20 g kvasca
– 3 kašike šećera
– 1,5 dl vode
– 1,5 dl mleka
– 1 jaje
– 1 kašika ulja
– prstohvat soli
– 500 g brašna
– 1 kašika kakaoa
Za nadev:
– 80 g otopljene masti
– 100 g suvog grožđa
– čep ruma
– kristal šećer
Za premazivanje:
– 1 jaje

Priprema:
1. U dublju posudu staviti izmrvljeni kvasac pa preliti mlakom vodom. Umešati kašiku šećera i brašna i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglicu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati mleko, ulje, jaje, prstohvat soli, preostali šećer i nadošao kvasac pa promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok se ne dobije glatko testo.
3. Umešeno testo podeliti na dva dela pa u jedan deo dodati kakao i premesiti. Oblikovati jufke i ostaviti na toplom da nadođu.
4. Suvo grožđe preliti mešavinom tople vode i ruma i ostaviti da nabubri a potom ocediti od suvišne tečnosti.
5. Nadošle jufke preseći napola pa polovine istanjiti u pravougaonike veličine tepsije u kojoj će se testo peći.
6. Uzeti tamno testo, premazati ga otopljenom mašću, posuti kristal šećerom i oceđenim grožđicama. Preko njega pomoću oklagije prebaciti svetlo testo pa sve zajedno pažljivo urolati. Na isti način oblikovati još jednu štrudlu.
7. Tepsiju nauljiti i posuti brašnom pa položiti u nju štrudle i ostaviti da nadođu oko 30 min. Nakon toga ih premazati jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 min.

Tagovi: