Domaća čokolada gotova za deset minuta

by | februar 3, 2020
recept cokolada

Na brzinu napravite domaću čokoladu – omiljeni slatkiš svih generacija

Ima dana kada vam se baš jede slatko, a ne biste da pustite korak, izađete iz kuće i odete do radnje. Opustite se, na brzinu možete napraviti nešto lepo. Na primer – domaću čokoladu. Za omiljeni slatkiš generacija potrebna su vam dva osnovna sastojka. Sve ostalo dodajete po ukusu. Ako ne želite da čokolada bude gorka slobodno stavite više meda i ubacite u nju šta god vam se čini kao dobra ideja, možda neko suvo voće ili bademe, lešnike.

Sastojci:

100 g kakao putera
80 g gorkog kakao praha
1 puna kašika meda (dodajte više ako se plašite gorkog ukusa)
suvo voće, orašasti plodovi, suva kora pomorandže i slično kao dodatak

Priprema:

Pre nego što krenete da pravite čokoladu obavite pripremu. Spremite prvo odgovarajuće kalupe jer ćete morati sve brzo da radite kada napravite smesu. Dakle, u čiste silikonske kalupe na dno stavite dodatke koje želite: seckane bademe, suvu koricu pomorandže, suvo voće i slično pa ostavite sa strane. Te dodatke možete umešati i u gotovu smesu, ali ovako je svakako efektnije za oko. Puter otopite na pari tako što ćete šerpu sa malo vode staviti na ringlu, a preko nje staviti jednu vatrostalnu činiju u koju ćete staviti puter. Za nekoliko minuta će se puter otopiti, postati proziran i imati konzistenciju ulja. Kada se pute otopi, činiju sklonite sa vatre, pa u nju dodajte med i dobro izmešajte žičanom mutilicom. Potrudite se, a jako je važno, da vam nikakva voda ne kapne u činiju jer može uporpastiti celu stvar. Znači obavezne su suve ruke i suvi alati koje koristite! U smesu meda i putera dodajte kakao prah i sve dobro izmešajte kako biste dobili ujednačenu smesu. Sada tom smesom zalijte kalupe, malo tresnite da se bolje rasporedi i to je to. Možete da ostavite na sobnoj temeparturi dok se ne ohladi, pa ubacite u frižider. Posle pola sata ili sat, čokolada će biti gotova i možete da je izvadite iz kalupa. Jedina mana je što se topi u rukama, ali ko će to držati u rukama, poješće se odmah, pišu na sajtu Stvar ukusa.

Tagovi:

top